icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close

Leg dig til selvtillid med Kluddermor

Unge og yngre voksne kan med held få tag i voksenlivet med leg. Det har Næsby-Tarup Ungdomsskole lavet en video om

  • AF KURT LADEFOGED
  • 08-2000 /

"Du kan få bedre kendskab til et menneske under en times leg, end gennem samtaler et helt år."

Det sagde allerede den græske filosof Platon, der levede 427-347 før Kristi fødsel.

Nu bliver legen som pædagogisk redskab også brugt overfor unge og voksne, der deltager i et aktiveringsprojekt for kontanthjælpsmodtagere ved Næsby-Tarup Ungdomsskole i Odense. Projekt Børnepasser, kaldes det, og det har nu ført til produktionen af en video "Man leger for at blive voksen".

Legen skal give de unge og yngre voksne øgede sociale kompetencer og selvtillid til at komme videre i livet. Ideen ved legen er nemlig, at her kan den enkelte udnytte sine stærke sider og lade de svage sider træde i baggrunden.

Fokus på stærke sider
- Mange af disse unge har ofte gennem hele deres skolegang fået tudet ørerne fulde af, hvad de ikke kan. Når de unge begynder i projektet remser de da også en hel masse op, de er knap så gode til, mens det gode fylder meget lidt, siger Pia Melchior Petersen, daglig leder af Projekt Børnepasser.

- I starten blev de daglige lege brugt som udgangspunkt for at ryste de unge sammen. Det er nødvendigt i et projekt, hvor der hver uge kan komme nye deltagere til. Men efterhånden blev legene en integreret del af projektet.

- Ud over at være igangsætter om morgenen, havde legen også en gavnlig virkning hos den enkelte unge. De unges selvforståelse voksede, når de legede, forklarer Pia Melchior Petersen.

En af legene, man ser på filmen, er den klassiske Kluddermor - eller "Kluddermutter", som de siger på Fyn. Deltagerne står i rundkreds med lukkede øjne. Så skal de række skiftevis højre hånd frem og tage en anden hånd. Og derefter venstre hånd frem og tag en hånd. Nu er deltagerne godt filtret sammen og må åbne øjnene. Herefter gælder det at få løst knuden op og alle arbejder sammen for at blive filtret ud igen.

Videoen varer 21 minutter og er lavet på VHS-bånd. Den koster 240 kroner og kan købes hos Danmarks Lærerhøjskole, Ungdomspædagogisk Forsknings- og Udviklingscenter, Lucernemarken 1, 5260 Odense S. Den kan også bestilles via e-post: ungcent@odense.dlh.dk eller på faxnummer 6612 2436.

Videoen vil senere på året blive suppleret med lærermateriale til videoen.