icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Nasra og Nidal

De skal forhandles hjem

Flere politikere i Københavns Borgerrepræsentation vil sende en delegation til Jordan for at få Nasra og Nidal tilbage til Danmark

  • AF LONE MARIE PDERSEN
  • 08-2000 /

Borgerrerpæsentant Wallait Khan, tidligere SF nu Venstre, har foreslået en forhandlingsdelegation, der består af den palæstinensiskfødte borgerrepræsentant Naser Khader (R) og socialborgmester Winnie Larsen-Jensen (S). Delegationen skal rejse til Jordan for at forhandle med familien om, at Nasra og Nidal kommer tilbage til Danmark.

Forslaget blev fremsat umiddelbart før mødet i Borgerrepæsentationen den 6. april, og det var ikke tids nok til, at politikerne kunne behandle det. Det mente i hvert fald et af de medlemmer i børn- og ungeudvalget, som besluttede at sende den dengang syv-årige Nasra og hendes seks-årige lillebror Nidal til Jordan, nemlig Ole Hentzen (C). Han fik opbakning af Dansk Folkeparti.

Derfor kan forslaget først behandles på næste møde i Borgerrepræsentationen den 11. maj.

Men forslaget bliver fra forskellig politisk side bakket op. Blandt andet af Venstre og Solidarisk Alternativ.

Hvorimod A. Benhaddou, CD, mente, at det var "en hån mod kollegerne i børn- og ungeudvalget" at sende en delegation afsted.

Bundet mandat
Wallait Khan foreslår, at delegationen får mandat til at garantere Nasra og Nidals forældre, at børnene ikke kommer tilbage til de danske plejeforældre Jørgen og Nynne, som de har boet hos hele deres barndom, men i stedet bliver anbragt hos en plejefamilie, "som har familiemæssig tilknytning til børnene og samme kulturelle baggrund som familien".

Med andre ord vil Khan binde en eventuel delegation op på, at hvis faren siger ja til, at børnene kommer tilbage til Danmark, så får han en garanti fra de danske myndigheder om, at Nasra og Nidal ikke kommer tilbage til den danske plejefamilie.

Dette bundne mandat stiller en eventuel delegation i en meget vanskelig rolle, idet man ikke - uanset hvor gerne man vil have børnene tilbage til Danmark - kan sætte sig ud over den danske lovgivning og lave en særaftale. Og man kan ikke udstikke en forhåndsgaranti om, hvad der skal ske med børnene.

Alle børn, der bor i Danmark, skal uanset nationalitet behandles efter den danske sociallovgivning, og det betyder i praksis, at man altid skal se på, hvad der er barnets tarv. Hvad der er bedst for barnet.

Og kun hvis det er bedst for Nasra og Nidal at komme i pleje hos familiemedlemmer, kan man anbringe dem der.


Nogen prøver
Som udgangspunkt er det et godt initiativ at sende en delegation til Jordan, mener Lars Hutters fra Solidarisk Alternativ, og foreslår, at man sætter sig ud over partipolitisk taktik og tænker på børnenes tarv.

Og han er skuffet over, at Borgerrepræsentationen ikke straks ville behandle spørgsmålet, i stedet for at udskyde det til næste møde.

- Det er økonomisk ikke en stor sag at sende en delegation til Jordan.

Socialborgmester Winnie Larsen-Jensen:

- Jeg ser gerne, at børnene kommer til Danmark. Med alt det, jeg har læst i sagen, må jeg sige, at det er dybt ulykkeligt, at de er i Jordan, og jeg tror, at jeg havde truffet en anden beslutning (end den børn- og ungeudvalget traf, red.). Det gør så ondt at tænke på dem.

Men socialborgmesteren ønsker ikke umiddelbart udtale sig om forslaget fra Wallait Khan.