icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close

Utroværdighed

Det er på tide, at regeringen besinder sig og giver sig til at føre den politik over for udsatte grupper, som både socialministeren og regeringsprogrammet påstår, at den vil.

  • Af Mogens Seider, næstformand
  • 20-2003 /

Ved sin tiltræden bekendtgjorde regeringen, at "..kræfter og ressourcer skal i velfærdssamfundet i højere grad bruges til at hjælpe de allersvageste...". Senere sagde den i sit handlingsprogram "Det fælles ansvar" fra foråret 2002, at "målet er at styrke de svagestes muligheder for at skabe sig en tryg og meningsfuld tilværelse ud fra den enkeltes individuelle behov".

Rådet for Socialt Udsatte, der er nedsat af socialministeren, har netop udgivet sin første årsrapport. Den konstaterer, at regeringen ikke har levet op til sin målsætning, tværtimod. Rapporten omtaler navnlig de reducerede kontanthjælpsydelser og bortfaldet af beskæftigelsestillægget til personer i individuel jobtræning, som betyder, at de socialt udsatte får forringet deres i forvejen skrøbelige økonomi og får afskåret deres mulighed for deltagelse i det almindelige samfundsliv.

Der er mange andre eksempler. Senest har dagbladet Politiken gengivet en undersøgelse fra Unicef, der viser, at Danmark ligger i top over lande med børnemishandling. Socialminister Henriette Kjær slår syv kors foran sig og siger, at børn skal anbringes tidligere end de gør i dag. Problemet er bare, at der sker præcis det modsatte. På døgninstitutioner for småbørn falder antallet af børn. Og det tager til.

For SL er det åbenbart, at det er regeringens økonomiske politik over for amtskommuner og kommuner, der i stigende omfang medfører besparelser, som går ud overfor de samme udsatte grupper, som regeringen ellers siger, at den vil gøre en ekstra indsats overfor. Og som går ud over de børn, der har hårdt brug for et ophold på en døgninstitution.

Det hænger slet ikke sammen. Vi er i fuld gang med at skubbe problemer foran os på en måde, som blot betyder, at de bliver større og større.

Det er på tide, at regeringen besinder sig og giver sig til at føre den politik over for udsatte grupper, som både socialministeren og regeringsprogrammet påstår, at den vil.

Alt andet vil være utroværdigt.