icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Stordrift

Sammenlægning giver personale-uro

To meget forskellige børne- og unge institutioner i Roskilde Amt skal lægges sammen. Det skaber problemer hos personalet, som risikerer at skulle pendle mellem to arbejdspladser

  • Af Gitte Rebsdorf
  • 23-2004 /

Tryggevælde Å snor sig gennem det midtsjællandske landskab. Denne efterårsdag med stærk blæst er der oprør i vandet. Åen skiller de to institutioner Vallø Strand og Magnoliegården, som ligger på hver sin side med godt 10 kilometers afstand. Trods de geografiske forhold har Roskilde Amt besluttet, at de to specialinstitutioner skal slås sammen, så der fra næste år bliver fælles ledelse og personale. Det sker som et led i den kommende strukturreform og sparer amtet for et millionbeløb hvert år.

Hos personalet har sammenlægningen imidlertid skabt usikkerhed og utilfredshed. De er meget usikre på, hvordan deres fremtidige arbejdsvilkår bliver og er eksempelvis ikke klar over, om de den ene dag skal arbejde på Magnoliegården og den næste på Vallø Strand.

- Jeg kan i dag komme på arbejde på 10 minutter. Men hvis jeg skal arbejde på Magnoliegården vil det tage mig halvanden time. Jeg har ingen bil. Vi ved ikke, hvad det her kommer til at betyde for os, og den usikkerhed er ikke rar at gå med, siger socialpædagog og tillidsrepræsentant på Vallø Strand, Mette Buch Hansen.

Uafklarede arbejdsforhold
Da planerne om sammenlægningen tog sin form for godt et års tid siden, blev der nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra begge institutioner og fra amtet. Målet med gruppen var at inddrage personalet i processen med det formål at få de to steder til at hænge sammen.

- Vi er blevet taget med på råd. Men der, hvor det er gået skævt, er i forhold til vores ansættelsesvilkår, siger Mette Buch Hansen.

Hun forklarer, at amtet har ønsket, at personalet skulle skrive under på et ansættelsesbrev, hvor de sagde ja til at arbejde begge steder. Men personalet er meget usikre på, hvad det indebærer og derfor er Socialpædagogernes Landsforbund også blevet inddraget i sagen.

SL's amtskredsformand i Roskilde, Britta Leth Madsen:

- Personalet har krav på at få nogle klare retningslinier. Det er ikke nok at skrive, at de skal kunne arbejde begge steder. Det bør også præciseres, hvor hurtigt de eksempelvis skal kunne skifte arbejdssted. Derfor vil det også være en god ide at inddrage personalet inden udformningen af ansættelsesbrevet.


To forskellige kulturer
Det er dog ikke kun geografien, der adskiller de to institutioner. Der er også tale om to vidt forskellige kulturer, som nu skal forsøge at finde sammen.

Vallø Strand er et gammelt børnehjem og har plads til 16 børn, primært børn i alderen fra 0-6 år der har brug for akut hjælp. Stedet ligger ud til Køge Bugt med udsigt over vandet. På Magnoliegården er der plads til 26 børn. Der er omkring 50 ansatte, hvoraf 30 er socialpædagoger. Stedet henvender sig i modsætning til Vallø Strand til ældre børn i skolealderen. Og børnene opholder sig typisk på Magnoliegården igennem en længere årrække.

- Jeg har svært ved at se nogen fordel i, at vi skulle dække hinandens afdelinger. Vi kender ikke hinandens børn. På Vallø Strand har de eksempelvis mange meget små børn, og det ved jeg ikke så meget om, siger socialpædagog Kitwa Jakobsen, der har arbejdet på Magnoliegården i syv år.


Administrator eller børneentusiast
Magnoliegården og Vallø Strand er igennem mange år blevet drevet vidt forskelligt. Personalet beskriver forstanderen på Vallø Strand som en dygtig administrator, der altid har styr på økonomien, mens forstanderen på Magnoliegården er meget engageret i selve behandlingen og typisk ses med et barn i hånden. Begge forstandere har valgt at gå på pension, så en ny kan komme til.

Wibeke Grøn, der er forstander på Magnoliegården er dog ikke i tvivl om, at sammenlægningen får konsekvenser for behandlingen. Blandt andet fordi der fremover kun skal være en leder for begge institutioner.

- Lederen vil være nødt til primært at være orienteret mod det administrative. Og det vil ikke være muligt at have den samme finger på pulsen i forhold til den behandlingsmæssige del. Jeg har selv været parat til at overskride budgettet, fordi jeg synes det var nødvendigt. Og så måtte jeg tage de skældud, der kom, siger Wibeke Grøn, der er psykolog.

Lederen på Vallø Strand, Torben Stabell, er lærer, og heller ikke han lægger skjul på, at der er tale om to meget forskellige institutioner med to forskellige forstandere. Det har betydet vidt forskellige arbejdsforhold for personalet.

- Vi er som ledere meget forskellige. Wibeke er en person, der engagerer sig og er med i al ting, hvorimod jeg uddelegerer meget. For personalet er det naturligvis to vidt forskellige situationer, siger Torben Stabell.


Ulige forhold
Vallø Strand er også i den særlige situation, at stedet igennem det sidste års tid har ligget mere eller mindre ubrugt hen.

Det flere hundrede kvadratmeter store hus med udendørs legeplads og egen strand huser da også kun et barn den dag, hvor vi er på besøg. Forklaringen fra personalet på stedet går på, at der ikke bliver anbragt nær det samme antal børn som hidtil. Og det er en helt exceptionel situation, mener Mette Buch Hansen.

- Vi har mærket en klar nedgang det sidste år. Normalt har vi omkring 10 børn i vores afdeling. Men kommunerne holder igen. Det er meget dyrt at anbringe børn på specialinstitutioner.

Mette Buch Hansen får opbakning af lederen på Magnoliegården:

- Kommunerne forsøger at spare penge. For det er ikke fordi, der ikke er brug for pladserne og for hjælpen. Der er de samme antal børn som hidtil med behov for behandling. De bliver blot ikke længere anbragt på specialinstitutioner. Og det kan godt give anledning til bekymring, siger Wibeke Grøn.

Hun fortæller, at Magnoliegården, som har børnene over en længere årrække, endnu ikke har mærket, at kommunerne de sidste to år har ændret praksis og anbringer færre børn.

Den ulige situation har også betydning for personalet, som er vidt forskelligt stillet. På Vallø Strand har personalet en frygt for at stedet helt må lukke.

- Det seneste, vi har hørt, er, at amtet har planer om at lukke stedet engang til næste år. Det er ikke noget vi direkte er blevet informeret om, og vi er heller ikke klar over, om det bliver effektueret. Men det gør os naturligvis nervøse, siger Mette Buch Hansen.

Fagligt løft
På Magnoliegården derimod er der overskud, og ingen planer om lukke. Det smitter af på personalet.

- Vi er ikke så berørt af sammenlægningen. Det er formentlig personalet på Vallø Strand, der kommer til at tage over til os, mens vi formentlig kan fortsætte her. Så vi står ikke i den samme situation, siger Kitwa Jakobsen.

Men selv om sammenlægningen har skabt uro blandt personalet, er der også åbenhed for, at forandringen kan medføre fordele.

- Sammenlægningen kan eksempelvis være med til at give et løft til det faglige miljø. Med mere personale i den samme organisation vil det være muligt at have specialister inden for forskellige områder som eksempelvis småbørn og autister og at oprette et team af psykologer, påpeger Mette Buch Hansen.

- Det er spændende, fordi det giver mulighed for at udvikle sig fagligt. Og det er selvfølgelig fordelen ved sammenlægningen. Man skal også være indstillet på, at ens arbejde forandrer sig. For det gør det. Men det skal ske på en ordentlig måde, siger Mette Buch Hansen, mens hun viser rundt i de tomme bygninger på Vallø Strand.

Udenfor løber åen, hvor den altid har løbet, ned igennem det sjællandske landskab.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Ledere