icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Synspunkt

Jobformidlingen for udviklingshæmmede

Jobformidlingen er et nyt initiativ, der skal give en gruppe borgere med særlige behov mulighed for at få et skånejob på det ordinære arbejdsmarked. Formidlingen tilbyder kompetenceafklaring, jobcoaching, opfølgning og evaluering

  • Jonna & Poul E Kjeldsen, Ny Høstemarkvej 31, Mou, 9280 Storvorde, tlf. 9831 1093
  • 23-2004 /

Målet med jobformidlingen er at give en gruppe mennesker med særlige behov en reel mulighed for tilknytning til arbejdsmarkedet. Jobformidlingen er et projekt der bygger på EU-kommissionens udtalelser omkring handicappedes ligestilling. Projektet her er igangsat af Landsforeningen LEV i samarbejde med Nordjyllands Amt.

Et længe næret ønske er blevet opfyldt til glæde for udviklingshæmmede.

Hvordan opnår man så succes, både for arbejdsgiveren og den nye medarbejder?

Der er nok ingen tvivl om, at de fleste arbejdsgivere privat og inden for det offentlige (kommuner og amter) mener det seriøst, når der tales om rummelighed for mennesker med særlige behov. Når der så desværre ikke altid handles derefter, skyldes det måske, at man ikke er god nok til at forklare og præcisere, hvad man forstår med rummelighed.

Alle er klar over, at menneskers ydeevne er forskellig, men vil man acceptere, forstå, og være samarbejdspartner, der tænker i muligheder frem for begrænsninger, er dette er nemlig en absolut nødvendighed, hvis udviklingshæmmede på sigt kan bestride et job på særlige vilkår. Udvikling sker for alle mennesker, når der gives nye udfordringer.


Massiv forskelsbehandling
Uddannelses sektoren giver i dag mulighed for "almindelige" borgere at tilegne sig kompetencer for eksempel på AMU-center, Teknisk skole etc., men mulighederne har trange kår for de svagt stillede, som ønsker kompetence før en eventuel tiltrædelse i et job på særlige vilkår.

Det er yderst vigtigt, at udgangspunktet tages i, at udviklingshæmmede er en differentieret gruppe, og som i øvrigt ofte selv har rettet kritik af, at de oplever en massiv forskelsbehandling i det eksisterende uddannelsessystem. Det er derfor nødvendigt, politisk, at arbejde målrettet med hensyn til at åbne op for adgang til kompetencegivende uddannelse for denne gruppe, således at både borgeren og virksomheden kan profitere af uddannelsen og derigennem opnå succes.

Pt. har mennesker med særlig behov ikke andre muligheder end at affinde sig med, hvad systemet har af løsninger. De kan ikke profitere af det traditionelle uddannelsessystem og arbejdsmarked, som det er. Men dette bør der nu kompenseres for.


Alles ret til viden og uddannelse
Ligeværdighed og rummelighed er ikke en sensationel eller ny menneskeopfattelse, - det handler om, at mennesker, også udviklingshæmmede, ikke må holdes i uvidenhed eller uden for en eller anden form for uddannelse. Desværre må man konstatere, at det er en udfordring at fastholde disse begreber.

Den debat, der foregår i samfundet som følge af arbejdsløshed - outsourcing, privatisering - den teknologiske udvikling - om man vil, bør i allerhøjeste grad give anledning til en nyvurdering af beskæftigelsesmuligheder for mennesker, der har brug for ekstra støtte.

En af udfordringerne til fremtidens arbejdsplads med hensyn til rummelighed er uden tvivl en holdningsændring, hvor man tænker nyt og finder andre måder, hvor rummelighed kan forenes med virksomheden. Hvis udviklingshæmmede skal opleve succes på arbejdspladsen, til gensidig tilfredshed, er det vigtigt, at der er opbakning fra ledelsen til, at udvikle rummelighed, så ansatte er klar over og kan mærke, at en person med særlige behov er velkommen, dog uden at virksomheden skal være en social institution.

Jobformidlingen vil løse de problemstillinger, arbejdspladsen vil komme ud for. Når det er sagt, må vi også erkende, at der er brug for fortsat fokus på området, brug for engageret debat om, hvad der skal gøres for at sikre, at den udviklingshæmmede ikke ryger ud efter kort tid og en forståelse for, at det tager tid at lære, og for den udviklingshæmmede tager det måske længere tid. De kan ikke det hele på en gang, giv dem chancen, og man har en stabil og god arbejdskraft.

Årelang erfaring fra udlandet og Danmark, hvor man har udviklingshæmmede ansat, viser, at disse mennesker besidder et potentiale, som er godt at få øje på, og at de også er en berigelse for arbejdsmiljøet er en tilgift.


Initiativ fortjener begejstring
JOBformidlings INFO og DEBATMØDE i musik salen i Aalborg Kongres & kultur center var en god oplevelse for os, der var til stede, men når det er sagt, må vi desværre erkende, at tilslutningen og opbakningen fra amter, kommuner, arbejdsgivere og pårørende/vejledere i Nordjylland var til at overskue. For de fleste drejede debatten sig desværre mest om brugbare paragraffer og om, hvordan disse passede ind i systemet. Det nye initiativ fortjener begejstring.

Vi efterspørger en ny debat, hvor myter og misforståelser ryddes af vejen, hvor man i fællesskab har fokus på, hvordan vi hjælper ansatte på særlige vilkår til at passe ind i virksomheden, så det kan blive en realitet, og vi ønsker at gøre en indsats.

For at få initiativet skubbet ud over rampen og samtidig gøre det interessant for de berørte parter, skal der skabes meget større synlighed om projektet. Vigtigt er det også, at politiker gøres opmærksom på jobformidlingen. Det er vores håb, at projektet bliver forankret som en naturlighed.