icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsmiljø

Medarbejdernes trivsel afgørende for brugerne

Satsning på bedre arbejdsmiljø skal ruste medarbejderne til at klare de omstillinger, der uvægerligt kommer med indførelsen af den ny kommunale struktur. I Center for Aflastning i Vestsjællands Amt har man taget udfordringen op

  • Af Kurt Ladefoged
  • 18-2005 /

Det tog ikke mange minutter for centerleder Jenny Grønsdal at beslutte, at Center for Aflastning i Vestsjællands Amt skulle være blandt de pionérinstitutioner, der indgik i amtets store satsning for et bedre arbejdsmiljø.

Og heldigvis var medarbejderrepræsentanterne i MED-udvalget helt med på ideen, da tilbuddet kom for cirka to år siden - Det hænger nok også sammen med, at vi den 1. januar 2004 sammenlagde de to aflastningsinstitutioner i Holbæk og Slagelse til én administrativ enhed, siger Gitte Nørregaard, der indtil 31. juli var tillidsrepræsentant i afdeling syd i Slagelse og nu er ansat som teamleder i afdeling nord i Holbæk..

- Vi havde mange forskellige kulturer og værdier, vi skulle have til at smelte sammen. Desuden var brugersammensætningen også meget forskellig. Nogle steder var der mange autister. Andre steder multi- handicappede, og der var afdelinger med velfungerende eller afdelinger med meget udadreagerende brugere.

- Så det var et stort puslespil, vi skulle have til at gå op, siger hun.

- Samtidig står vi jo her med indførelse af kommunalreformer midt i nogle omfattende forandringer, hvor vi skal have nye arbejdsgivere og måske nye institutions- former. I sådan en fase er det afgørende, at medarbejderne er godt klædt på til at indgå i disse forandringer.

- Derfor er det afgørende, at arbejdsmiljøet er i orden. Det tror jeg også er årsagen til, at amtet har lavet denne satsning med at indtænke arbejdsmiljøet på alle niveauer i organisationen, siger centerleder Jenny Grønsdal.
Fællestillidsrepræsentanten Birte Hauser er enig:

- Det er meget vigtigt, at vi videreudvikler og højner vores faglighed udadtil. Vi skal evne at tænke nyt i forhold til alle vores arbejdsområder. Gamle vaner og kulturer skal ændres, hvis "forretningen" skal kunne køre videre. Hvis vi kan vise, at vi er gode, kan vi også overleve, fastslår Birte Hauser.

Afgørende for brugerne
Men hvorfor er det nu, at arbejdsmiljøet er så vigtigt?
- Det er det, fordi det er afgørende for medarbejdernes indsats over for brugerne, at de både fagligt og socialt trives i deres job. Hvis en medarbejder har haft et skænderi med en kollega eller har været udsat for en ubehagelig episode, kan en bruger jo straks mærke det. Så bliver brugeren også utryg, siger Jenny Grønsdal.

- Derfor hænger arbejdsmiljøet nøje sammen med fagligheden over for brugergruppen. Hvordan snakker vi sammen medarbejderne imellem? Hvordan snakker vi med brugerne?  Det er lige så vigtigt som at løfte rigtigt.

- Derfor må den enkelte medarbejder engagere sig og forholde sig til at skabe et godt arbejdsmiljø. Så vi rent fagligt forbliver konkurrencedygtige. Herunder må vi alle erkende, at arbejdsmiljøet altid kan blive bedre. Et godt arbejdsmiljø handler også om at bevare gode medarbejdere og udvikle deres faglige kompetencer i nogle ordentlige rammer. Ellers taber vi i bogstaveligste forstand guldet på jorden.

Så arbejdsmiljø hænger også uløseligt sammen med kompetenceudvikling -  og det at skabe engagement. Det er det, der skaber kvaliteten i hverdagen.

Skal være nærværende
- En  afgørende betingelse for succes er at alle faggrupper forstår, hvad det er vi vil med arbejdsmiljøindsatsen -  at det bliver nærværende for den enkelte, siger Birte Hauser

- Vi skal derfor have omskrevet de store bevingede ord til praktisk handling over for hinanden og over for brugeren og de pårørende. Vores mål for arbejdsmiljøet skal være synlige og enkle. Og vi skal jævnligt foretage målinger for at se, hvordan det går.

- Ellers mister både vi selv og medarbejderne overblikket over, hvor det er, vi vil hen.
Her spiller MED-udvalget  (MED = medarbejderindflydelse) en stor og afgørende rolle. I Vestsjællands Amt har man besluttet, at lade MED afløse det hidtidige system med samarbejdsudvalg (SU).

- Her ved Center for Aflastning har vi så at sige tillids- og sikkerhedsrepræsentanter ude i alle kroge af virksomheden. Og når vi snart får en ny afdeling i Kalundborg, vil den blive indrettet efter samme model. Det er med til at fastholde interessen for projektet, fastslår Birte Hauser.

Centerleder Jenny Grønsdal indrømmer, at det efterhånden bliver et stort MED-udvalg at skulle kalde sammen.
- Men vi har valgt at gøre det sådan, fordi vi så også har mulighed for at tackle even-
tuelle problemer og misforståelser, inden de vokser sig store. Derfor må man også være indstillet på, at det koster penge at udvikle arbejdsmiljøet.

- Det tager tid, og der er øgede udgifter til kørsel og så videre. Ja, det er dyrt, men på den anden side har vi heller ikke råd til at lade være, fordi udbyttet af indsatsen bliver så meget bedre. Derfor må vi putte de nødvendige ressourcer i arbejdet med processen, fastslår Jenny Grønsdal. 

Fakta
Center for Aflastning i Vestsjæl- lands Amt har afdelinger i Slagelse og Holbæk og fra 1. oktober i Kalundborg. Aflastningspladserne benyttes af cirka 180 brugere i alderen 1 til 55 år med fysisk og/eller psykiske udviklingshæmning, og som stadig bor hjemme hos forældrene. Der er 60 fastansatte og 40 vikarer. Vikarerne er ofte studerende, der har været i praktik på området, men det kan også være ansatte i daginstitutioner, der gerne vil have en week- endvagt en gang imellem.


Sådan kan man gøre
Som et eksempel på, hvordan man kan satse på arbejdsmiljøet, giver vi her et eksempel på, hvad man har gjort i Center for Aflastning:

1) Man beslutter sig for et indsatsområde. Her er der valgt:
Medindflydelse
Fælles ansvar
Udnytte hinandens ressourcer

2) Så sætter man de områder af arbejdsmiljøet, man vil satse på, til debat i personalegrupperne.
3) MED og sikkerhedsorganisationen vedtager herefter de endelige mål for arbejdsmiljøet
At det er vigtigt at alle medarbejdere trives i deres job At den enkelte medarbejder oplever at blive ligeværdigt behandlet af såvel kol- leger som ledelse
At den enkelte medarbejder oplever at have gode muligheder for indflydelse på eget jobindhold og egne udviklingsmuligheder
At der er hjælpemidler til rådighed ved gennemførelse af arbejdet
At der er ressourcepersoner uddannet til at vejlede og korrigere ved forflytninger (løft)
At der udarbejdes handleplan for, hvordan man som medarbejder skal forholde sig, hvis man udsættes for voldsomme hændelser eller oplever, at en kollega bliver det.
At der udarbejdes retningslinjer for, hvordan man skal forholde sig i arbejdet med personer, der er raske smittebærere af Hepatitis B
4) Der etableres kurser i gruppeudviklingssamtaler.
5) Der laves en arbejdspladsvurdering
6) Samtidig undersøger en projektgruppe, hvordan arbejdsmiljøpolitikken bliver synlig og efterleves ude i organisationen.

Vision: At man har synlige arbejdsmiljømål, som der jævnligt måles på
Succeskriterier: Tilfredse medarbejdere. Fald i sygefravær.


Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, TR og AMR, Arbejdsmiljø, Børn og unge