icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Debat

Kommunalreformen styrker det sociale område

Socialminister Eva Kjer Hansens svar på synspunkt i Socialpædagogen nr. 5

  • Socialminister, Eva Kjer Hansen (V), (Modtaget d. 23.3.2005)
  • 07-2005 /

Jeg er enig med Mie Boel Villadsen (MBV) - som skrev i nr.5 - i, at det er vigtigt, at der er gode tilbud til børn og unge med DAMP. Elbæk Højskole er et eksempel på et sådant godt tilbud. Behovet for den slags tilbud er det samme, uanset om de drives af en kommune, et amt, en region eller privat.

Efter kommunalreformen vil Elbæk Højskole ikke høre under kommunen, sådan som MBV skriver, men forblive i regionen. Det betyder, at regionen som udgangspunkt skal drive institutionen videre på samme måde, som institutionen er drevet hidtil. Personalet bliver på institutionen, og dermed også institutionens viden og ekspertise.

MBV's bekymring er altså ubegrundet. Omvendt vil der med kommunalreformen ske en række markante forbedringer på det sociale område.

For det første kommer der med reformen en klar og entydig ansvarsfordeling på området. Kommunerne får i fremtiden hele myndigheds- og finansieringsansvaret på det sociale område, og det bliver dermed slut med at diskutere, hvorvidt det er amtet eller kommunen, som har ansvaret, og det vil lette hverdagen for borgerne.

For det andet etableres der en national videns- og specialiseringsfunktion kaldet VISO, der bygges op som en moderorganisation med et omfattende landsdækkende netværk. VISO skal indsamle, bearbejde og formidle viden indenfor det sociale område. Derudover skal VISO rådgive kommuner og borgere i de mest specialiserede og komplicerede enkeltsager. Fordi VISO er landsdækkende betyder det, at kommuner og regioner får et helt nyt og godt redskab til at få viden og overblik over den samlede specialrådgivning - et overblik, som ikke findes i dag.

Der vil også blive oprettet en tilbudsportal med en samlet oversigt over alle kommunale, regionale og godkendte private tilbud inden for det sociale område. Portalen vil indeholde en beskrivelse af de sociale tilbud og kan blive et godt arbejdsredskab for kommunens konkrete matchning mellem borgerens ønsker og tilbuddets indhold.

I udarbejdelsen af kommunalreformen har det været et vigtigt princip, at viden og ekspertise ikke måtte gå tabt ved en ændret ansvarsfordeling mellem regioner og kommuner, hverken på institutionsplan eller myndighedsniveau. Og med de ændringer, der kommer som følge af kommunalreformen, bliver der altså tale om en direkte forbedring og styrkelse af det sociale område.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik