icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Langt fra verdensklasse

Prisen for praktik på SU er, at regeringen dækker kommunernes udgifter, hvis de pædagogstuderende ikke længere indgår i normeringerne. De penge vil regeringen ikke finde. Så længe det er indstillingen, er der lang vej til verdensklasse

  • Af Mogens Seider næstformand
  • 24-2005 /

Endnu engang er en ny pædagoguddannelse under opsejling. Undervisningsminister Bertel Haarder har netop sit lovforslag om den nye uddannelse i høring. Desværre har undervisningsministeren ikke selv hørt ordentligt efter.

Alle uddannelsens parter og det danske evalueringsinstitut EVA anbefaler, at praktikken bliver SU-finansieret. Sidste år gik Haarders forgænger Ulla Tørnæs også varmt ind for at lægge praktikken om til SU. Alligevel holder Haarder fast i den lønnede praktik.
Stik imod regeringens egne ambitioner, som de er formuleret i oplægget til Globaliseringsrådets møde for et par uger siden.

Her taler regeringen om „Videregående uddannelser i verdensklasse“. Det er tilmed titlen på regeringens debatoplæg. Vejen til verdensklasse går over 10 centrale indsatsområder, som alle er nævnt i oplægget. Et af dem lyder: „Studerende på de mellemlange videregående uddannelser skal have bedre praktik.“

Så kunne man jo tro, at regeringen også ville forfølge sine egne mål, når nu den fik chancen.
I stedet foretrækker undervisningsministeren at lade de studerende fortsætte som billig arbejdskraft. I dagspressen nøjes han med et par spage formuleringer om, at praktikken skal forbedres. Alligevel er praktikvejledernes uddannelse ikke nævnt med et eneste ord i lovforslaget.

Dermed forbliver praktikken en arbejdspraktik. Og pædagoguddannelsen forpasser en oplagt chance for at komme på niveau med andre landes uddannelser. Når vi her i Danmark fastholder fokus på praksis frem for læring, får danske pædagoger svært ved at følge med internationalt. Jeg kan godt blive i tvivl om, hvorvidt vores uddannelse lever op til de krav, man med rimelighed kan stille til en professionsbachelor uddannelse.

Prisen for praktik på SU er, at regeringen dækker kommunernes udgifter, hvis de pædagogstuderende ikke længere indgår i normeringerne. De penge vil regeringen ikke finde. Så længe det er indstillingen, er der lang vej til verdensklasse.