icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Lokalstruktur

Ny lokalstruktur på vej i SL

10 nye kredse på vej til at afløse amtskredsene, når kommunalreformen træder i kraft den 1. januar 2007. Hovedbestyrelsen har netop tegnet den første skitse til et nyt SL-landkort

  • Af Kurt Ladefoged
  • 20-2005 /

Når kommunalreformen træder i kraft den 1. januar 2007, nedlægges de hidtidige amter. Og da SL har organiseret sin lokale struktur efter amterne, opstår der behov for, at SL finder en ny måde at organisere det lokale arbejde på . En stor del af SL’s medlemmer vil således få ny arbejdsgiver, når arbejdspladserne fremover fordeles på 98 kommuner og fem regioner.

Derfor besluttede kongressen i november 2004, at hovedbestyrelsen skulle udforme et forslag til en ny lokalstruktur i SL. Til det formål nedsatte hovedbestyrelsen en styregruppe, som fik til opgave at gøre sig overvejelser om såvel antal kredse, deres størrelse og deres geografiske placering.

Hensigten har været, at kredsene skal være let tilgængelige for medlemmerne, skal kunne yde en ensartet god service og skal matche de nye kommuner og regioner.

Resultatet er blevet et forslag om at dele SL op i 10 nye kredse fordelt i de fem nye regioner. Ingen kreds får ansvaret for mere end en region, men to eller tre kredse kan godt dele ansvaret for en region. Samtidig skal kredsgrænserne trækkes sådan, at de dækker en hel kommune.

Kamp om Vejle
Hovedbestyrelsen havde forslaget til første behandling den 14. september, og her viste det sig, at styregruppen ikke kunne afgive en samlet indstilling.

Således kunne der ikke opnås enighed om den fremtidige grænsedragning mellem de to kredse, som det er hensigten skal oprettes i den nye Region Syddanmark, der i store træk kommer til at dække de hidtidige Fyns, Vejle, Ribe og Sønderjyllands amter. 

Uenigheden skyldtes, at man i de modeller, der forelå, var nødt til at dele SL i Vejle Amt, hvis de to nye kredse skulle have nogenlunde samme størrelse og styrke. Så der lå to forslag på bordet:

Model 1) hvor de ny Vejle og Fredericia kommuner går sammen med Fyn i en Lillebælt-kreds, og hvor den ny Kolding kommune går sammen med Ribe og Sønderjyllands amtskredse og danner en ny sydjysk kreds.

Model 2) hvor Kolding-Fredericia går til Fyn og Vejle til den sydjyske kreds.
SL Vejle Amt ønskede imidlertid ikke at blive delt, men samlet overgå til en af de to nye kredse. Det kunne vejlenserne imidlertid ikke få tilslutning til, idet det ville skabe alt for stor ubalance mellem kredsene.

Derfor valgte amtskredsformand Hanne Ellegaard at anbefale model 1), så VejleFredericia går til Fyn og Kolding til det sydjyske. Og den model blev vedtaget med stort flertal af hovedbestyrelsen.
Så resultatet af hovedbestyrelsens første behandling tegner der sig følgende skitse til ny SL-struktur:

Region Nordjylland:
Kreds Nordjylland med 4.270 medlemmer.

Region Midtjylland:
Kreds Ringkjøbing-Viborg, der får Silkeborg kommune med fra Århus Amt – i alt 3.257 medlemmer.
Kreds Århus, der får den ny Horsens kommune med  - i alt 4.848 medlemmer.

Region Syddanmark:
Kreds Sønderjylland-Ribe inklusive Kolding kommune: 3.804 medlemmer.
Kreds Lillebælt – jysk-fynsk kreds med 4.890 medlemmer.

Region Sjælland:
Kreds Storstrøm med 2.777 medlemmer.
Kreds Midt- og Vestsjælland, der får den hidtidige Roskilde amtskreds med – i alt 3.517 medlemmer.

Region Hovedstaden:
Kreds Nordsjælland – det hidtidige SL Frederiksborg Amt, der får Lyngby-Taarbæk og Farum-Værløse med – i alt 2.660 medlemmer.
Kreds  Storkøbenhavn  –  det  hidtidige Københavns Amtskreds og Københavns og Frederiksberg kommuner – som får 3.930 medlemmer.
Kreds Bornholm, der dækker Bornholms regionskommune og får 348 medlemmer. her bevares på grund af de geografiske forhold den særlige bornholmer-løsning.

Den videre proces
Hovedbestyrelsen vil nu arbejde videre med forslaget, så den endelige beslutning om ny lokalstruktur for SL kan træffes på en ekstraordinær kongres den 27. april 2006.

Herefter skal alle de nye kredse holde stiftende generalforsamlinger med valg til de nye kredsbestyrelser i september 2006, så de nye kredsbestyrelser politisk, administrativt og organisatorisk er klar til at træde i funktion fra den 1. januar 2007

Hvor hører man til?
Hvordan bliver man så som medlem tilknyttet de nye kredse?
Som reglerne er i dag, vil man som hovedregel blive henført til den kreds, hvor arbejdspladsen geografisk er placeret. Men der er undtagelser: I visse tilfælde kan arbejdspladsen ligge uden for kredsens geografiske område. Det er typisk tilfældet i hovedstadsområdet. Så her kan man vælge at blive organiseret i den kreds, hvor drifts-herren er hjemmehørende.

Man kan også henføres til kredsen efter bopæl. Det gælder familieplejere og arbejdssøgende – typisk dimittender, der endnu ikke har haft en arbejdsplads.

Endelig kan man også henføres til kredsen efter sin tidligere arbejdsplads. Det gælder for arbejdssøgende, passive, pensionister eller efterlønsmodtagere. Men her er der også en undtagelse. Hvis man ønsker det, kan man i stedet henføres til kredsen efter bopæl.

Men om disse regler kan opretholdes, er noget af det hovedbestyrelsen vil undersøge i det videre arbejde med den nye lokalstruktur. Således er det endnu ikke i alle tilfælde afklaret, hvem der overtager hvilke arbejdspladser. Bliver det en kommune eller en region?

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik