icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Forebyggelsesfonden

Søg penge til et bedre arbejdsmiljø

Forebyggelsesfonden udlodder 60 millioner kroner til blandt andet det socialpædagogiske arbejdsområde allerede i 2007

  • Af Kurt Ladefoged
  • 04-2007 /

Nu er der mulighed for, at socialpædagogiske arbejdspladser kan iværksætte projekter, der kan forbedre arbejdsmiljøet. Der er tale om, at der snart kan søges penge fra den forebyggelsesfond, der er blevet etableret som led i velfærdsforliget sidste år mellem regeringen, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

De nærmere detaljer i forebyggelsesfonden blev aftalt mellem forligspartierne den 2. november 2006. Og her fremgår det, at fonden på 3 milliarder kroner kan udbetale op til 350 millioner kroner årligt.

Støtten kan gives til tre hovedformål:

1. Projekter der forebygger nedslidende rutiner og arbejdsgange

2. Projekter til bedre genoptræning og rehabilitering

3. Initiativer vedrørende rygning, alkohol og fedme

Lav projekter nu

I aftalen er der specielt peget på døgninstitutioner for voksne og hjemmeplejen, som et område, hvor der skal gøres en særlig indsats. Her er der til hovedformål 1 afsat 60 millioner kroner alene i 2007.

Ydermere er der afsat 10 millioner kroner til området til projekter for genoptræning og rehabilitering (hovedformål 2).

– Inden for branchebetegnelsen hjemmeplejen og døgninstitutioner for voksne ligger også forsorgshjem, institutioner for stofmisbrugere og alkoholskadede samt andre sociale foranstaltninger uden institutionsophold, siger arbejdsmiljøkonsulent Solveig Jakobsen, Socialpædagogernes Landsforbund.

– Pengene vil først og fremmest kunne søges af offentlige institutioner, virksomheder eller grupper af virksomheder – både private og offentlige. Man kan også søge penge til for eksempel teknologiudvikling.

– Men forudsætningen for at få støtte fra fonden er, at ledelsen og de ansatte på institutionen indgår en aftale om det konkrete mål for indsatsen. Her vil det være naturligt, at man på arbejdspladsen laver aftalerne via MED-udvalget, siger Solveig Jakobsen

Hun tilføjer, at Socialpædagogerne nøje vil følge udviklingen i fonden og også gerne vil yde hjælp og vejledning til socialpædagogiske arbejdspladser, som overvejer at søge midler til at forbedre arbejdsmiljøet for de ansatte.

Fondens sekretariat er endnu ikke etableret, og der er derfor heller ikke endnu fastsat nogen ansøgningsfrist for at indsende anmodning om støtte. Der tales om slutningen af 2. kvartal.

– De konkrete kriterier og ansøgningsskemaer er heller ikke udmeldt endnu. Derfor vil det være en god idé at vente med at aftale den endelige projektbeskrivelse, siger Solveig Jakobsen.

Så snart der foreligger noget mere konkret vil sikkerhedsrepræsentanter, som er tilmeldt vores nyhedsservice modtage en nyhedsmail. Man vil også kun læse mere om forebyggelsesfonden på Arbejdstilsynets hjemmeside www.at.dk Spørgsmål til fonden kan sendes til forebyggelsesfonden@at.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø, Børn og unge