icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
International arbejdsmiljødag

Fortsat indsats for at bedre arbejdsmiljøet

”Sundt og sikkert arbejdsmiljø for alle” er sloganet for arbejdsmiljødagen, som herhjemme markeres af hovedorganisationerne LO og FTF

  • Af Kurt Ladefoged
  • 08-2008 /

I1996 vedtog Folketinget handlingsprogrammet “Rent arbejdsmiljø år 2005”, der skulle forbedre arbejdsmiljøet på en lang række områder som arbejdsulykker, psykisk arbejdsmiljø, ensidigt gentaget arbejde og tunge løft.

Nu her 12 år senere viser det sig, at målene langt fra er nået. Antallet af arbejdsulykker er steget, og de ansatte bukker i stigende omfang under for virkningerne af dårligt psykisk arbejdsmiljø eller får skader af tunge løft. Kun på området ensidigt gentaget arbejde (EGA) har der kunnet spores forbedringer.

Så der er stadig brug for, at arbejdspladser har fokus på at forbedre arbejdsmiljøet. Derfor opfordrer hovedorganisationer LO og FTF til, at man også lokalt sætter et bedre arbejdsmiljø på dagsordenen op til Den internationale Arbejdsmiljødag den

28. april.

De udsatte områder

Ifølge de oplysninger, LO og FTF har samlet sammen, er antallet af arbejdsulykker steget i perioden 2003-2006. I 2006 blev der anmeldt 48.774 arbejdsulykker til Arbejdstilsynet. Det er 3 procent flere end året før og 6.634 flere end i 2003.

 Det er særligt de 18-24 årige, dem over 44 år og kvinder, der har haft en stigende frekvens for arbejdsulykker. Nyansatte har også større risiko for at komme til skade på arbejdet. I næsten hver tredje tilfælde er en nyansat indblandet i en arbejdsulykke.

Fem brancher ud af i alt 49 tegner sig for halvdelen af stigningen i arbejdsulykker. Og blandt dem er de ansatte på døgninstitutioner for voksne og i hjemmeplejen.

Antallet af arbejdsbetingede lidelser er også steget frem til 2005, da den seneste opgørelse blev foretaget. Her blev der anmeldt 13.896 tilfælde. Herunder er skader forårsaget af dårligt psykisk arbejdsmiljø, som også mange socialpædagoger har kunnet nikke genkendende til.

Går man ind og ser konkret på anmeldelserne af psykiske lidelser, er de nærmest eksploderet i perioden 2000-2005. Mens der i 2000 blev anmeldt 870 psykiske lidelser, var tallet i 2005 2.345. Det er en stigning på næsten 300 procent. Andelen af danskere, der føler sig stressede er også steget i perioden.

Flere bliver også udsat for vold på jobbet. I perioden 1995 til 2005 er der således sket en fordobling i forekomsten af arbejdsrelateret vold og trusler om vold.

Man vil kunne læse mere om Den internationale Arbejdsmiljødag og hente materiale på LO’s hjemmeside: www.lo.dk

LO’s og FTF’s medlemsorganisationer har tilsammen omkring 38.000 sikkerhedsrepræsentanter og 42.000 tillidsrepræsentanter, som er med i indsatsen for at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø på arbejdspladsen.

 

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø, TR og AMR