icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommunale budgetter

I klemme

Et stort flertal bestående af ti Venstremedlemmer og ni socialdemokrater i kommunalbestyrelsen står bag det budgetforlig, som skaffer 27 mio. kroner ekstra i Nordfyn Kommunes kasse, men som rammer hele det sociale område hårdt.

Børge Nielsen, socialdemokratisk medlem af kommunalbestyrelsen og formand for kommunens handicapråd, er langtfra stolt ved situationen.

 -Jeg må erkende, at jeg er en del af flertallet bag forliget. Det var bestemt ikke sjovt, og det har kostet mange søvnløse nætter at lave det her skidt. Men vi var presset til det. Det var en bunden opgave, siger Børge Nielsen.

Den bundne opgave, Børge Nielsen refererer til, er, at  byrådspolitikerne langt henne i  august fik besked om, at der i alt manglede over 60 mio. kroner i kommunekassen, og at der i 2008 var opstået et driftsunderskud på næsten 17 mio. kroner.

 -Det kom helt bag på os. Indtil da troede vi, at vi havde en fornuftig drift, siger Børge Nielsen.

Regeringens skyld
Ud over det øjeblikkelige økonomiske hængedynd forudser kommunen at få 14 mio. kroner mindre i skatteindtægter i 2009 end i 2007.

Børge Nielsen er ikke i tvivl om, hvor ansvaret i sidste ende skal placeres:

 -Problemerne skyldes regeringens skattelettelser og den stramme politik over for kommunerne. Vi bliver slet ikke kompenseret tilstrækkeligt for de mange opgaver, vi har – eksempelvis de mange dyre aflastningspladser til ældre, som bliver udskrevet fra hospitalerne  længe før, de er færdigbehandlet. Vi har en regering, der giver med den ene hånd og tager med den anden. Det hjælper jo ikke noget, at vi får en ekstra pulje på 3,5 mio. kroner til det særlige sociale område, når vi samtidig skal spare så meget. Og hvis vi ikke lægger budget efter, hvordan økonomien ser ud, bliver vi straffet.

Det gør ondt
Børge Nielsen er efterlønner, men var i 23 år næstformand og faglig sekretær i det tidligere SL Fyn. Så han ved om nogen, at besparelserne på handicap- og psykiatriområdet rammer hårdt:

 -Det gør da rigtig ondt, men mine kolleger i kommunalbestyrelsen har ikke nogen forståelse for, hvorfor man ikke kan spare her, da der jo ikke er mere personale i børnehaver og andre steder. De forstår ikke, at dette område er helt specielt. Der er ikke andet at gøre end at prøve at få det bedste ud af  det. Jeg håber, at vi kan komme i dialog med institutionerne om at finde pengene, hvor det gør mindst ondt. Vi kan sagtens sidde på kongresser og vedtage, at vi skal synliggøre og beskrive vores arbejde, men hænderne til selve det pædagogiske arbejde er trods alt det vigtigste. Jeg vil gene understrege, at vi aldrig før har siddet i en så håbløs økonomisk situation i Nordfyns Kommune eller den tidligere Otterup Kommune, hvor jeg kommer fra.

Trak sig som formand
Børge Nielsen erkender, at det især ser skidt ud på Otterupgården, hvor han indtil for nylig var formand for Forældre-/ pårørendeforeningen.

 -Her måtte jeg indkalde bestyrelsen og meddele, at jeg var nødt til at trække mig som formand. Der var for mange øretæver i luften fra alle sider.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse