icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
OK 08

En nejprocent på 30

Store forventninger til voldsomme lønstigninger og splittelse i KTO-familien kan være forklaringen på de forholdsvis flere nejstemmer denne gang. Og så stemte et flertal af værksteds assistenterne nej

  • Af Kurt Ladefoged
  • 08-2008 /

omkring 30 procent af de socialpædagoger, der deltog i urafstemningen om overenskomstforliget 2008 stemte nej. Og hvorfor gjorde de så det? Det kan der være mange forklaringer på.

– Jeg tror, at de forholdsvis flere nej-stemmer denne gang skal ses i lyset af de meget store forventninger til markante lønstigninger, som var blevet stillet de offentligt ansatte i udsigt, siger forbundsformand Kirsten Nissen.

– Disse forventninger og den stemning, der blev pisket op, har skabt splittelse i KTO-familien. Så der er nok også nogle af vores medlemmerne, der har troet, at man ved et stemme nej har kunnet kæmpe sig til et bedre resultat. Eller de har villet være solidariske med omsorgsassistenterne i FOA og pædagogerne i BUPL.

– Desuden har vi så også hørt, at de medlemsgrupper, der ikke blev direkte tilgodeset med frihed ved barns anden sygedag eller kan nyde godt af seniorordninger lige nu, har været utilfredse. Det kan jeg nu ikke forstå. De får da deres markante lønstigninger ligesom alle andre.

 – Og så synes jeg ikke, at det er rimeligt kun at tænke i dem og mig. Vi må da glæde os over de forbedringer, som vi har skabt sammen i fællesskabet.

– At et lille flertal af værkstedsassistenterne stemte nej er ikke så overraskende. På grund af skævdelingen, der skete i forhold til omsorgsfagene på Kommunernes Landsforenings område, lykkedes det ikke helt at sikre parallelitet til døgnområdet. Men det arbejder vi på at rette op til næste overenskomstfornyelse, fastslår Kirsten Nissen 

Forskellig fordeling

Nej-stemmerne er også fordelt forskelligt. Både i forhold til arbejdsgivere, geografisk og hvad angår stillingskategori.

Mens der i kommunerne kun var 28,8 procent, der stemte nej, var nej-procenten i regionerne 36,4 procent. Pensionister og arbejdsløse stemte også i lidt flere tilfælde nej (32,5 procent) end gennemsnittet.

I kredsene var fordelingen af nej-stemmer også forskellige. Flest nej-stemmer faldt hos Socialpædagogerne i Nordsjælland med 39,8 procent, fulgt af Socialpædagogerne i Nordjylland med 33,1 procent.

Den eneste medlemsgruppe, hvor et flertal har stemt nej, er værkstedsassistenterne. Af de 232 værkstedsassistenter, der deltog i urafstemningen, stemte 126 eller 54,3 procent nej.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Overenskomst