icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Vold i familien

Når mor og far slår

At blive slået af sine forældre eller opleve dem slå hinanden er ikke nogen god oplevelse for børn. Det handler en ny bog om for børn mellem 5 og 10 år til læsning sammen med voksne

  • Af Kurt Ladefoged
  • 08-2008 /

Der findes da gode dage i familien, der består af mor og far, der begge ar­ bejder i en bank, og Mathilde, der er 5 år og går i børnehave­ klasse og Mathias, der er 9 år og går i 3. klasse.

Men forældrene arbejder ikke lige lang tid. Far kommer ofte sent hjem fra arbejde og er rigtig træt og sur. Derfor er det mor, der tager sig af opgaverne i hjemmet og kører børnene til og fra skole.

Når far er sur og træt, er der ikke rigtig nogen, der tør sige noget til ham, og hele familien bliver stille. Men så begynder mor at blive irriteret på far og siger vredt til ham: “Gå et andet sted hen og vær sur,” eller “Se dig om efter en anden familie.”

Så bliver far for alvor sur og kan finde på at gå sin vej og smække med døren. Og så bliver mor endnu mere sur, end hun var før. Og så skal der ikke meget til, før hendes vrede går ud over Mathilde og Mathias.

Det kan være vrede ord, men kan også udvikle sig til skub og slag. Også i de tilfælde, hvor børnene prøver at formilde de­ res forældre og trøste dem.

Det er handlingen i Anna Rosenbecks og inger Thor­ manns nye bog “Når mor og far slår”, der er rigt illustreret af Ursula Seeberg og beregnet til læsning for børn mellem 5 og 10 år sammen med en voksen.

Konflikten mellem foræl­ drene har store konsekvenser for børnene. Mathilde isolerer sig inde på sit værelse sammen med sit yndlingskæledyr Piv, der er en kat syet af en hvid pels. Mathilde ‘betror sig’ til Piv og identificerer sig så meget med katten, at hun til sidst kun mja­ ver, når nogen taler til hende.

Mathias bliver tavs og inde­ sluttet og er stille både i skolen og i fritidsordningen. Han spiller ellers saxofon i et orkester, men han kan slet ikke få instrumen­ tet til at lyde ordentligt. Efter fle­ re episoder i hjemmet ender det med at mor tager på krisecenter med børnene.

Der er ikke nogen egentlig slutning eller “happy end” på historien. Den lægger jo op til samtale med børn om de svære problemstillinger, og derfor kan der selvfølgelig være flere løs­ ninger på familiens krise.

“Når mor og far slår”, Af Anna Rosenbeck og Inger Thormann. 42 sider, 168,00 kroner inkl. moms, indbundet. Udgivet på Hans Reitzels Forlag.

 

Om forfatterne

Anna Rosenbeck er specialist i børnepsykologi og supervision. Har tidligere været tilknyttet Børneafdelingen på Glostrup Amtssygehus og Familieambulatoriet på Hvidovre Hospital. Arbejder i dag som konsulent og privat praktiserende psykolog. Inger Thormann er børnepsykolog og har gennem en længere årrække været tilknyttet Skodsborg Observations- og Behandlingshjem, hvor hun blandt andet har arbejdet med omsorgssvigtede børn og børn med føtale alkoholskader.

Har tidligere sammen med Anna Rosenbeck skrevet bøgerne:

”Når far og mor drikker” og ”Mor er psykisk syg”, der også er bøger, der kan bruges som udgangspunkt for samtaler mellem børn og voksne om svært håndterlige emner.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø