icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdspladsbesøg

Rigtig dejligt

Pernille Brandt blev forskrækket, da hun fik arbejde på Koloni i Uggerløse uden overenskomst. Nu glæder hun sig til en. Og leder Ulla Bøttern mener, det vil være en god ting for hele det private område

  • Af Hanne Sørensen Smith
  • 04-2009 /

Til samtalen tænkte jeg slet ikke over det. Jeg troede, der var overenskomst alle steder. Men så stod der i ansættelsesbrevet, at det var inspireret af overenskomsten. Jeg blev forskrækket, ringede til Socialpædagogerne og fik en liste med 20 spørgsmål om anciennitet, sjette ferieuge, barns første sygedag og andre helt berettigede input, fortæller socialpædagog Pernille Brandt om sin overgang fra ordnede forhold til en arbejdsplads uden overenskomst.

Forbundet kom forbi


I uge 4 og 5 drog socialpædagogerne ud på en lang række arbejdspladsbesøg for at mødes med både medarbejdere og ledere. i år var der fokus på de private opholdssteder og på organisering og overenskomster for disse steder – og det er der kommet en masse gode kontakter ud af. Vi har fulgt op på besøgene i tre kredse, Midtsjælland, Nordjylland og Midt- og Vestjylland.


-Jeg fremlagde så listen for min kommende arbejdsgiver. Og som med alt andet her på stedet finder vi ud af det – stille og roligt. Så jeg er ikke længere skræmt. Men jeg synes, det er rigtig dejligt, at vi er på vej mod en overenskomst. Det er en god idé med ensartede regler. Jeg ved godt, at funktionærloven passer lidt på de ansatte. Og  fleksibilitet og samarbejde, der virkelig går begge veje, er super. Men det er bedst med regler også, hvis tingene bliver svære.

Pernille Brandt begyndte som afdelingsleder på Fonden Koloni den 1. oktober sidste år. Koloni er et privat opholdssted i Uggerløse med i alt 51 hjemmeboende børn tilknyttet. De er inddelt i grupper og har enten autisme, ADHD, Downs syndrom eller Tourettes syndrom. Faste voksne tager sig af de samme børn i en gruppe med faste intervaller i en slags udvidet aflastning i alt 86 døgn om året.

-Jeg er på arbejde hver tirsdag og omkring en weekend om måneden samt en vintertur og en sommertur på hver ti døgn  – 96 døgn på et år. Som afdelingsleder planlægger jeg selv min arbejdstid, idet jeg jo også har forældrekontakt og møder med lærere og andre. Og jeg er rigtig glad for mit arbejde, siger Pernille Brandt.

Til glæde for alle
Lederen af Koloni, Ulla Bøttern, melder klart ud, at en overenskomst bliver til gavn og glæde for hele arbejdspladsen: – Der er accept hos Socialpædagogerne af, at vi skal lave overenskomst ud  fra det behov, som vores børn har. Det er godt. Jeg møder stor fleksibilitet hos fagforeningens forhandlere.

-Jeg er interesseret i en overenskomst, fordi vi i dag er 22 medarbejdere. Og især når vi rekrutterer fra det offentlige område, bliver folk forskrækkede over, at vi ikke har overenskomst.

I det store og hele følger vi den. Men det vil være et godt tiltag for hele det private område at blive overenskomstdækket.

-Det bliver en lettelse for mig at have sikkerhed i overenskomsten i stedet for at sjusse, når jeg skal forhandle budgetter med kommunerne. Jeg skal være fast i kødet, for gode medarbejdere skal have ordentlig løn, når de arbejder aften, nat og weekend. Og mine medarbejdere vil rigtig gerne kunne sige, at vi har en overenskomst. Det giver tryghed i forhold til løn og på vældig mange andre store og små områder, siger Ulla Bøttern.

Møder de ansatte
Lige nu står den på udveksling af papirer. Kolonis ledelse læser overenskomsten, mens Socialpædagogernes folk i kreds Midtsjælland studerer lønsedler og tjenesteplaner. Så bliver der møde, hvor ledelsen har revisor med: – Vi har en fælles tro på, at vi kommer til at underskrive en overenskomst med en konkret lokalaftale, siger kredsformand Jan Vium.

-Vi skal også have et møde med alle de ansatte, så vi kan snakke det hele grundigt igennem. Og til sidst skal vi have samlet medarbejderne det rigtige sted.

I kreds Midtsjællands område ligger der op mod 300 private opholdssteder, så der er nok at tage fat på, når det gælder besøg på arbejdspladserne. Faglig konsulent Gitte Nielsen fortæller, at det bliver til omkring 20 aftaler om besøg ud fra de 50 største arbejdspladser, der har fået tilbud om besøg med kaffekurv og det hele.

-Jeg synes, det giver god pote. Stederne vil gerne have besøg og snakke med os. Men de vil ikke love os noget på forhånd. Det er da en helt fair holdning, siger Gitte Nielsen.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, Overenskomst