icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdspladsbesøg

Slet ikke utænkeligt

Egentlig kunne vi ikke drømme om at leve uden. Vi har da også levet efter overens komstens ånd, men bare ikke tegnet den endnu, siger Rolan Andersen, medejer af Novej 11 i Vestjylland

  • Af Hanne Sørensen Smith
  • 04-2009 /

Nej, det er da slet ikke utænkeligt, at vi laver en overenskomst. Egentlig kunne vi ikke drømme om at leve uden. Vi lever da også efter den nu, men har bare ikke tegnet den endnu, siger Rolan Andersen, der sammen med Carsten Filsø ejer det private opholdssted Novej 11 i Ringkøbing-Skjern Kommune.

-Vi henvendte os på et tidspunkt til fagforeningen lokalt, men blev henvist til København. Det blev vi knotne over. Og vi var vel også knotne over, at det ikke blev til noget med en aftale  mellem Socialpædagogerne og Landsforeningen af Opholdssteder. Men nu ligger sådanne forhandlinger ude lokalt igen, og Socialpædagogerne har lavet en aftale med Danske Erhverv. Så inden jeres kaffeturné havde vi faktisk rettet henvendelse igen. Og i dag har vi sendt brev af sted til fagforeningen om vores regler, så nu er vi rigtigt på vej, siger Rolan Andersen, der anser tryghed og sikkerhed for medarbejderne som den vigtigste følge af en overenskomst på Novej 11.

De to ejere og ledere er begge tidligere tillidsrepræsentanter ude i den offentlige institutionsverden, så rødderne stikker dybt både fagpolitisk og fagligt pædagogisk. De følger debatter og diskussioner, og deres medarbejdere er medlemmer af Socialpædagogerne. Udover de to er der  fem ansatte, der tager sig af fem børn og unge – en broget flok frivilligt anbragte, som Rolan Andersen siger og understreger det familieagtige: – Vi skal ikke være større. Her er ikke så langt mellem børn og voksne, og der er hurtige beslutningsprocesser.

Ikke så bøvlet mere
-Det er heldigvis ikke så bøvlet mere. Førhen krævede det komplicerede regelsæt om arbejdstider rigtig megen administration for de små opholdssteder. Nu er det meget nemmere, når vi kan supplere med en lokalaftale, der passer lige bestemt til det enkelte sted, siger Peter Sandkvist, faglig sekretær i kreds Midt- og Vestjylland.

-Men så kan der være andre forhindringer. Jeg havde et klart positivt besøg på et sted med omkring 15 ansatte, hvor de egentlig også følger overenskomsten uden at have en. De er pædagoger, lærere og faguddannede og lægger vægt på, at deres sted er en skole. De ønsker ikke, at noget peger i retning af et socialpædagogisk opholdssted. Så der må vi se, hvad der sker.

På sin vej gennem kredsens besøg på arbejdspladser de seneste uger gjorde Peter Sandkvist også holdt ved et stort opholdssted med 50 ansatte. Efter hans vurdering ligger stedet tæt på ordnede forhold, men har ikke overenskomst  – og svært ved at få ansøgere nok til opslåede stillinger.

-For mig er det klart, at de kan tiltrække flere, hvis folk ikke behøver tænke på eventuelle problematikker med løn, ferie, sygedage og omsorgsdage for eksempel. Men det var lederen ikke umiddelbart enig i. Jeg tror, sådan en leder nemt tænker, at det er for dyrt, at de går konkurs. Men sådan er det jo ikke. Jo måske, hvis folk er underbetalte og møder ind fredag aften og går hjem mandag morgen. Men i dag kan vi jo for de ordentlige steder sagtens strikke en overenskomst og en lokalaftale sammen, siger Peter Sandkvist.

Han har sammen med sine kolleger i kredsen gennemført ni besøg på arbejdspladser. Ud af omkring 100 private opholdssteder planlagde kredsen at besøge 30 – og sendte dem breve, som ret få meldte tilbage på. Så blev der ringet rundt, og mange sagde nej tak, for de ville gerne selv invitere i stedet.

-Vi er jo i Vestjylland, og jeg tror måske, det brev var for pågående, lidt for smart. Så jeg kan ikke sige, at antallet af besøg har været en succes, men vi har da haft succes flere af de steder, vi har været ude, konkluderer Peter Sandkvist.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, Overenskomst