icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Debat

Karen Jespersens artikel i Socialpædagogen

Jeg har med glæde læst din artikel og kan nikke genkendende til alt hvad du skriver.

Jeg har arbejdet 14 år i hel-hedsskolen og erkendte sidst i 90’erne, at en ændring var ved at ske med børnene. En dreng fra børnehaven som var startet i SFO’en i opstart til et skoleliv – viste mig hvordan børnene ville blive fremover.

Denne dreng løb ud i fri-kvarteret mellem 1200 andre børn og fandt en fodbold ude på fodboldbanen – skyndte sig hen og tog den op og sagde “Det er min” og holdt den  tæt ind til sig overbevist om, at han havde ret.

Denne lille historie siger alt om, hvad forældrene opdrager deres børn til. Forældrene er usikre og bruger børn som statussymboler.

Jo smartere tøj de bærer og jo flere fritidsinteresser de går til – jo bedre synes forældrene det er.

De lader børnene bestemme deres liv istedet for selv at tage ansvar. “Omsorgsvold”.

Børnene lærer ikke at tage sig af andre end dem selv. De sidste år, jeg arbejdede med denne gruppe børn, blev jeg tit mødt med ord fra børnene, som: Mine forældre får dig bare fyret.

Børnene er simpelthen blevet tvunget til at tage det ansvar, som forældrene ikke selv kunne/turde tage.

Problemet viser sig så bare, når disse unge bliver kriminelle. De tror stadig, at de bare kan forlange alt, ugepenge, bolig – ja, en socialrådgiver..... og det får de også, uden at forældrene bliver indblandet. Det er nok den største fejl, vi begår over for vores unge.

Vi skal tilbage dertil, hvor forældrene skal være med – det er stadig forældrene, som kender deres børn bedst.

Børn er i mange år blevet belønnet for at lave noget forkert – skal vi ikke bare gå tilbage til det gamle system, hvor dem der ødelægger bare betaler eller rydder op efter sig selv.

I stedet for at leve et Stein Bagger liv, hvor mange milioner bliver frigivet ved få års fængsel – mens vi andre nede på jorden skal betale enhver øre, vi skylder. Samme betingelser lever vores kriminelle unge – hvad lærer de af det?

Det er ikke kun vores behandling og opdragelse af de unge, som er forkert – medierne hjælper kraftigt til hermed. Se bare de udsendelser der bliver vist i tv, det drejer sig kun om unge mennesker i en drømmetilværelse.

Kan vi ikke godt blive enige om, at unge mennesker ikke er ansvarlige voksne og behandle dem, som det de er “BØRN”.