icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ungdomskriminalitet

Kriminelle unge svigtes

De allermest udsatte og truede unge har behov for hjælp og mange lider af alvorlige psykiatriske lidelser. Det skriver forstanderne på de sikrede institutioner i Danmark Flemming Pommer, Lars Emil Andersen, Eva Hallgren, Jens Asger Hansen, Mette Vestergaard, Kaj B. Lautitsen og Bente Kermenoglou i Politikens kronik den 23. september

  • Af Kurt Ladefoged
  • 21-2009 /

Vores unge er blandt de allermest belastede i Danmark. Det dokumenterer ny forskning. De seneste måneder har psykiatere og psykologer på en af vores institutioner, Ungdomsinstitutionen Egely på Fyn, undersøgt de unge, som blev anbragt her.
–De foreløbige resultater viser, at en tredjedel af de unge, der som følge af sigtelse for alvorlig kriminalitet anbringes på en sikret institution, lider af alvorlige og behandlingskrævende psykiatriske lidelser. Og at op mod halvdelen vil have behov for psykologisk og ungdomspsykiatrisk behandling, skriver de syv forstandere i Politikens kronik den 23. september. Og de fortsætter:
–Undersøgelsen dokumenterer således endnu engang, hvor belastede de unge på vores institutioner er. Der er tale om unge, som for uden kriminel adfærd også hører til blandt nogle af de mest marginaliserede og misbrugende unge i Danmark.
–Psykisk lidelse og mistrøstig opvækst fritager naturligvis på ingen måde de unge for ansvaret for deres ugerninger. Men resultaterne bør efter vores opfattelse føre til besindighed, når man overvejer, hvilke foranstaltninger der mest effektivt vil bidrage til forebyggelse og bekæmpelse af ungdomskriminalitet, skriver de syv forstandere.

De oplyser, at der i 1998 var 42 pladser på sikrede institutioner i Danmark. I dag er der 121 pladser, og 15 mere er på vej. Alligevel er de ikke overbevist om, at en fortsat udvidelse af antallet af pladser i sig selv vil løse problemerne:
–Der er behov for nøje at overveje, hvordan og til hvad de eksisterende pladser bruges. Først og fremmest er der behov for at kvalificere anvendelsen af eksisterende pladser og herunder at se på sikringsforanstaltningerne i sammenhæng med hele systemet omkring bekæmpelse af ungdomskriminalitet.

Ikke i lukket regi
Forfatterne gør således opmærksom på, at en langsigtet behandling og socialpædagogisk indsats ikke kan ske i lukket regi. Opholdet på sikrede institutioner skal være kort og skabe grundlag for en fremtidig og målrettet indsats:
–Sat på spidsen vil vi hævde, at samfundet udøver systematisk omsorgssvigt over for kriminelle unge, hvis behov for sammenhæng, mening, stabilitet og kontinuitet er veldokumenteret. Der er derfor brug for socialpædagogiske døgninstitutioner, der på tværs af sikrede og åbne pladser med garanti kan fastholde de unge i lange og sammenhængende behandlingsforløb, skriver de syv forstandere.