icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Efteruddannelse

Myte at diplomuddannede søger andet arbejde

Mange socialpædagoger får afslag på ønsket om at tage en diplomuddannelse med den begrundelse, at de så bare vil søge nyt arbejde. Men det er en myte, viser undersøgelse

  • Af Kurt Ladefoged
  • 08-2010 /

Socialpædagogen Laila vil gerne videreuddanne sig og søger sin arbejdsgiver om at måtte tage en diplomuddannelse. Men arbejdsgiveren siger nej:

– Så vil du bare søge et andet arbejde, og så har vi spildt pengene, siger arbejdsgiveren.

Men det er myte, at det er sådan, det går. Tværtimod er medarbejdere, der har fået en diplomuddannelse, trofaste over for deres arbejdsplads. Det er et af de overraskende resultater af en ny undersøgelse fra AKF – Anvendt Kommunal Forskning.

Undersøgelsen afdækker effekten af den offentligt medfinansierede VEU-indsats. VEU står for Voksenefteruddannelse. Der er især fokuseret på, hvad deltagelse i VEU betyder for arbejdsmarkedstilknytning, lønudvikling, produktivitet, jobudvikling, fastholdelse, mobilitet, fortsat deltagelse i uddannelse, sygefravær samt risikoen for førtidspensionering.

Undersøgelsen har været ført som en registerundersøgelse,  hvor der er målt på personer, som har deltaget i VEU i første kvartal 2002.

– Det er helt markant, at de mest positive effekter generelt viser sig ved Videregående VEU, siger Torsten Erlandsen, uddannelsespolitisk konsulent hos Socialpædagogerne:

– Videregående VEU giver for det første et stort samfundsmæssigt afkast. Den har, som det hedder i rapportens sprog, ‘signifikant positiv effekt’ på lønforhold og beskæftigelsesforhold. Og denne effekt gør sig især gældende for kvinder.

– For det andet medfører deltagelse i VEU markant nedbringelse af sygefravær. For det tredje viser det sig noget overraskende, at VEU på diplomniveau medfører lav jobmobilitet i det offentlige. Man søger altså  ikke væk, når man har fået en diplomuddannelse – tværtimod, siger Torsten Erlandsen.

Han tilføjer, at der heller ikke kan måles nogen effekt på, at man søger andre arbejdsområder eller brancher som følge af at have gennemgået en diplomuddannelse. Man forbliver kort sagt tro mod sit arbejdsfelt.

Voksenefteruddannelse


VEU står for Voksenefteruddannelse. Undersøgelsen opererer med VEU på tre niveauer:

almen VEU – forberedende voksenundervisning (FVU), almen voksenuddannelse (AVU), HF-enkeltfag og enkeltfag fra HHX og HTX.

Erhvervsrettet VEU – arbejdsmarkedsuddannelser (AMU) og EUD-enkeltfag (enkeltfag fra erhvervsuddannelserne).

Videregående VEU – enkeltfag fra korte, mellemlange og lange videregående uddannelser, dvs. diplom- og master­uddannelser samt fagspecifikke kurser.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse