icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Personalepolitisk messe

Et pust til arbejdsglæden

Medarbejderne skal have mulighed for at bruge deres talenter og faglighed. Ellers går der skår i arbejdsglæden

  • Af Kurt Ladefoged
  • 03-2010 /

Beboere og ansatte på et botilbud skal på tur. Bussen venter, og alle de andre venter. Karen er socialpædagog og har ansvaret for, at beboeren Otto kommer med. Men Otto kan ikke finde sin kasket. Og uden den vil han ikke af sted.

Karen forsøger at overtale ham til, at han sagtens kan tage af sted uden kasket, og at de kan finde den, når de kommer hjem igen. Men Otto er ubøjelig og giver sig til at lede efter kasketten.

En kollega kommer ind og peger demonstrativt på uret, men gør ellers ikke noget for at hjælpe Karen, der nu tydeligt er meget stresset over situationen.

Episoden bliver spillet af skuespillere fra Dacapo og scenen er på Personalepolitisk Messe, hvor emnet er ‘Spot talenter, skab læring og innovative løsninger – pust til arbejdsglæden’. Næstformand hos Socialpædagogerne, Benny Andersen, bliver af ordstyrer Claus Have, chefkonsulent i Dacapo bedt om at kommentere episoden:

– Man kan i hvert fald sige, at arbejdsglæden bliver punkteret, hvis en episode som denne bliver hverdag. For der var jo overhovedet ikke sat tid af til at få Otto med, sagde Benny Andersen.

– Her fik Karen jo slet ikke mulighed for at lykkes med sin faglighed. Det er jo en helt utilfredsstillende situation, når vi ved, hvad der skal til for at skabe arbejdsglæde. Det er vigtigt, at vi anerkender, at der skal faglighed til for at løse de konkrete opgaver. Det giver stolthed og innovation.

Herefter overtager en række eksperter scenen med deres bud på, hvordan man efter deres mening spotter talenter og fremmer arbejdsglæden.

Alexander Kjerulf, der er såkaldt Chief Happiness Officer i Spoing Inc., mener, at arbejdsglæde kommer, hvis man får lov til ‘at sparke røv’ – at være dygtig.

– Og så skal man lære at fejre succesen, når et ‘mål’ er scoret. Hvis nogen i medarbejdergruppen blokerer for innovationen, er det ud.

Det var Lisbeth Holsteen Jessen, direktør i regionshospitalet i Horsens Brædstrup og Odder, helt uenig i:

– Nej, vi fokuserer på at finde ud af, hvor folk er dygtige og udnytte det. Og så må vi erkende, at i de forskellige faggrupper, er det forskelligt, hvad der skaber arbejdsglæde. For eksempel er læger forskellige fra sygeplejersker.

Sune Smith-Nielsen er professionel talentspejder i fodboldklubben FC København. For ham er talentudvikling noget anderledes – og så alligevel:

– Hvis min arbejdsplads ikke har succes, er min egen personlige succes ikke meget værd. Derfor gælder det for os også om at spotte motivationen, når vi skal udvikle talenter. Det har lige så stor betydning som fagligheden.

– Desuden er vi i min verden nødt til at gøre mere ud af de mest talentfulde, end det vi gør med den mindre talentfulde, sagde Sune Smith Nielsen.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø