icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Velkommen tilbage fra ferie

Vi har brug for politikere, der har fokus på samfundets allersvageste grupper – og som viser respekt for de rettigheder, lønmodtagerne har kæmpet sig til

  • Af Kaj Skov Frederiksen, forbundskasserer
  • 17-2011 /

Så er vi vist alle ved at være tilbage fra sommerferie. Jeg håber, I har fået ladet batterierne op, for vi har lidt af et efterår foran os. Der kommer valg om ganske kort tid. Og det bliver en vigtig valgkamp, som Socialpædagogerne har tænkt sig at gå aktivt ind i.

Fordi vi forudser, at såvel arbejdsmarkedsforhold som det sociale område kommer til at fylde en del i valgkampen – og den del af debatten skal vi blande os i og kvalificere. Og fordi vi håber, at vi med et valg kan få nye kræfter til på Christiansborg. Vi har brug for politikere, der har fokus på samfundets allersvageste grupper – og som viser respekt for de rettigheder, lønmodtagerne har kæmpet sig til.

Vi kan ikke længere bare se til, at man udhuler vilkårene for de mange grupper, der er nederst i samfundet. Der fyres socialpædagoger, som efterlader sig uerstattelige huller. De borgere, vi arbejder med, oplever i stigende grad serviceforringelser. Og det er blevet legalt at tale om, at det specialiserede område er udgiftsdrivende og æder sig ind på normalområdet. Derfor vil vi bruge valgkampen til at vise, hvor den trængte kommunale økonomi rammer vores område. Jeg tænker for eksempel på, at der bliver skåret ned på støttetimer til psykisk syge, at sårbare unge ikke får efterværn, at værksteder for udviklingshæmmede lukkes og at der anbringes færre små børn.

Vi vil heller ikke bare se til, mens der føres en politik, der konsekvent øger uligheden i samfundet. Seneste har AE-rådet offentliggjort en analyse, der viser, at der i 2009 var 65.000 børn, der lever i fattige familier – en stigning på 50 procent siden 2002. Det er konsekvensen af regeringens lange række af straffeforanstaltninger mod de dårligst stillede: de lavere ydelser til modtagere af introduktionsydelse, starthjælpen og kontanthjælpen.

Og så vil vi have en regering, der respekterer lønmodtagernes rettigheder – og som vil bruge fagbevægelsen som forhandlingspart og ikke som boksebold. Det skal være slut med tilbagerulningen af fradrag for faglige kontingenter. Vi skal have en bedre dækningsgrad for arbejdsløshedsdagpenge – en ledig socialpædagog får i dag i gennemsnit kun halvdelen af sin løn i understøttelse. Vi skal have ordentlige tilbud om efteruddannelse og opkvalificering, så vi er rustede til de nye udfordringer på det socialpædagogiske arbejdsmarked. Og så vil vi have en regering, der respekterer, at ældre medarbejdere kan trække sig tilbage på værdig vis – som tillader, at de stadig kan gå på efterløn.

Der er kort sagt rigtig gode grunde til at tage arbejdshandskerne på igen her efter ferien. Lad os sammen gå ind i valgkampen og sikre, at det hold, der overtager taburetterne, kommer os i møde – både som lønmodtagere og som socialpædagoger med etikken og moralen i behold.