icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kritik i medierne

Vi skal være medlemmernes advokat

Når sommerferievikaren viser sig at være undercover-journalist fra Ekstra Bladet, har fagforeningen en vigtig rolle at spille – på flere planer. Det mener Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne

  • Af Maria Rørbæk
  • 17-2011 /

Afsløring: Groft svigt af udviklingshæmmede. Sådan lød overskriften på en artikel, der den 7. august via nyhedsbureauet Ritzau røg ud til de fleste danske medier. ‘Ekstra Bladet er gået undercover på sjællandsk døgninstitution for udviklingshæmmede, hvor medarbejderne har meget travlt med at holde pauser. Imens venter beboerne på at få skiftet deres bleer. Konsekvensen er, at flere af beboerne må ligge og vente i deres bleer eller direkte sidder og ‘tisser igennem’ i deres kørestole, uden at kaffepauserne bliver afbrudt af den grund’, står der.

I en sådan situation har fagforeningen en vigtig rolle at spille, vurderer Socialpædagogernes næstformand, Marie Sonne.

– Vi skal være medlemmernes advokat. På flere måder, siger hun.

For det første er der de medlemmer af Social­pædagogerne, der arbejder på den omtalte døgn­institution, Skarridshjemmet i Holbæk Kommune.

– De har brug for, at fagforeningen er der for dem, og det er vi også. Ligesom i andre krisesituationer, som for eksempel en fyringsrunde, kommer repræsentanter fra den lokale kreds ud på arbejdspladsen for at yde støtte. Her skal vores grundholdning være, at enhver er uskyldig til det modsatte er bevist. Det vil sige, at vi ikke skal regne med, at nogen har gjort noget forkert, før det eventuelt er bevist, at de har gjort det, siger Marie Sonne.

På Skarridshjemmet har den lokale kreds holdt møder med personalet, hvor de blandt andet har svaret på fagretlige spørgsmål. For eksempel om, hvilke konsekvenser sagen kan få for den enkelte.

– Og så er det som altid vores opgave at presse på for det bedst mulige arbejdsmiljø, og i en sådan situation kan det for eksempel handle om at arbejdsgiveren bør tilbyde krisehjælp. For det kan virkelig give en stor personlig krise, når man oplever et tillidsbrud, fordi en person, man troede var en kollega, i virkeligheden var noget helt andet. Og så kan det selvfølgelig også være et voldsomt pres, hvis man spørger sig selv: Har jeg gjort noget forkert? Har jeg ikke udfyldt mit hverv?

Holbæk Kommune har nu bedt Kommunernes Landsforening lave en uvildig undersøgelse af forholdene på Skarridshjemmet, og her vil kredsen også følge med på sidelinjen og se, om det foregår på en rimelig måde.

Kommunen er overrasket


Medarbejdere og ledelse på Skarridshjemmet har ikke ønsket at udtale sig til pressen.

Holbæks borgmester, Søren Kjærsgaard (V) siger til TV2, at Ekstra Bladets kritik kommer som en overraskelse:

– De tilbagemeldinger, vi har fra tilsynsrapporter, brugerundersøgelser og fra antallet af klager, som der ikke har været nogen af siden 2004, giver os på ingen måde et billede af, at der er tale om Danmarks værste institution.

 

Svækker fagets omdømme

Men den negative presseomtale får ikke kun betydning for dem, der direkte er involveret. En af deltagerne i Socialpædagogens Facebook gruppe, Lene Mørk Blaabjerg, linkede for eksempel til artiklerne med ordene: ‘Hvad er nu det?! De få ødelægger desværre vores omdømme’, og i en kronik på DK-Nyt skriver formanden for Landsforeningen LEV, at fagets omdømme er under pres på grund af en sag som denne.

Ud over den lokale indsats for de berørte medarbejdere, lægger Marie Sonne derfor vægt på, at fagforeningen også skal tale alle medlemmernes sag.

– Og så gælder det selvfølgelig ikke om at sige, at det skal være acceptabelt at holde lange pauser på bekostning af brugerne, for det er uaccepta­belt. Men det gælder om at se sagen i et lidt større perspektiv og tale om, hvilke udefrakommende faktorer, der kan spille ind, siger hun. Marie Sonne har derfor sendt en pressemeddelelse ud til danske medier, hvor hun lægger vægt på, at der er behov for handling på mange planer.

‘Ansvarlig ledelse på alle planer, en ordentlig kultur på arbejdspladsen og faglig uddannelse, der giver kompetencer, er alle afgørende aspekter i samfundets behandling af mennesker med særlige behov. Men også politikernes økonomiske prioriteringer spiller en stor rolle’, skriver hun.

På spørgsmålet om, hvorfor uddannelse og faglighed er nødvendig for at undgå lange pauser på beboernes bekostning svarer hun:

– Når fagligheden ikke er i højsædet og arbejdet ikke anerkendes, så kan der opstå en dårlig kultur, der beror på en følelse af magtesløshed og opgivelse. Selv om det selvfølgelig ikke er hensigtsmæssigt, kan man komme til at trække sig væk, når man føler sig utilstrækkelig – og det kræver stor faglighed at skabe aktivitet og udvikling for multihandicappede mennesker.

I en af de opfølgende artikler skriver Ekstra Bladet da også, at Skarridshjemmet har været gennem en række besparelser, som kommunen selv vurderede blandt andet ville medføre ‘Ingen faglig udvikling’ og ‘Mindre tid til hygiejne’.

Og den side af sagen er det ifølge Marie Sonne meget vigtigt at gøre opmærksom på:

– Som fagforening bør vi spørge: Når man taler om omsorgssvigt, hvem er det så, der svigter? 

 

Diskuter dilemmaet på facebook: Hvilken rolle bør fagforeningen spille i skandalesager?


I Ekstra Bladet kritiseres medarbejder på en døgninstitution for udviklingshæmmede blandt andet for at holde lange pauser, mens beboerne venter på at få skiftet ble. Hvad mener du fagforeningen bør gøre, når en sådan sag rammer avisforsiden?

Deltag i debatten på facebook / se hvordan på www.sl.dk/facebook

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse