icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ligestilling

Jo flere kvinder i et fag – jo lavere løn

f:nyt - Kvindefag er lavtlønsfag. Der er en klar og tydelig sammenhæng mellem gennemsnitsløn og andelen af kvinder. Og der er tale om betydelige lønforskelle, viser ny rapport fra SFI

  • Af Kurt Ladefoged
  • 14-2011 /

Det er almindelig kendt, at kvinder får mindre i løn – også når der tages højde for eksempelvis uddannelse og erhvervserfaring. I en ny undersøgelse fastslår SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd nu, at der er en stærk sammenhæng mellem andelen af kvinder i et fag og aflønningen i faget.

Det har både betydning for lønnen, at lønmodtageren er en kvinde, og at hun arbejder i et kvindefag. Men andelen af kvinder i et fag betyder mere for den ansattes løn end lønmodtagerens køn. Derfor rammes mændene i kvindefagene også af den lavere løn.

Undersøgelsen viser, at lønnen bliver reduceret med cirka ni procent, hvis man er kvinde, men lønnen bliver reduceret med cirka 14 procent, hvis man er ansat i et kvindefag.

Undersøgelsen bygger på de data, der også blev brugt i forbindelse med Lønkommissionens rapport, og den er bestilt og finansieret af BUPL.

Undersøgelsen gennemgår flere hypoteser om årsagen til de lavere kvindelønninger – for eksempel påpegede den norske lønkommission, at årsagen kan være det offentliges købermonopol af kvindefagenes arbejdskraft og dermed mulighed for at presse lønnen. Den norske lønkommission kom med en anbefaling af et ‘ligelønsløft’ for kvindefag i den offentlige sektor.

En anden hypotese er, at det kollektive aftalesystem i den offentlige sektor herhjemme modvirker ligeløn mellem mænd og kvinder. Argumentet er, at den måde de offentlige forhandlinger foregår på, gør det vanskeligt at ændre på lønrelationerne indbyrdes mellem de forskellige faggrupper.

De lønrelationer, der var mellem faggrupperne for årtier siden, reproducerer så at sige sig selv fra gang til gang.


Læs resumé af SFI-undersøgelsen og download rapporten via www.kortlink.dk/97mh

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Ligestilling, Forbund og a-kasse