icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Private overenskomster

Sammen er vi jo bedst

Vi vil gerne kæmpe for så gode vilkår som muligt på det private område, siger forbundsformand Benny Andersen om baggrunden for Socialpædagogernes særlige indsats på området

  • Af Hanne Sørensen Smith
  • 12-2011 /

Vi tror på, at der tegnes mange overenskomster på det private, socialpædagogiske område over de næste to år. Og vi tror på, at forbundet samtidig får mange nye medlemmer. For sammen er vi bedst, siger Benny Andersen, forbundsformand for Socialpædagogerne.

Han betegner overenskomst og organisering som vigtige forudsætninger for at styrke samarbejdet mellem offentlige og private tilbud på det specialiserede sociale område. Begge typer arbejdspladser presses hårdt af den kortsigtede økonomitænkning, og mange kæmper for egen overlevelse.

– Det må ikke udvikle sig til alles kamp mod alle i hård konkurrence på pris, for under ordentlige vilkår er der brug for en vifte af forskellige og kvalificerede tilbud, der kan supplere og styrke hinanden. Derfor er forbundets og kredsenes ‘Projekt særlig indsats på det private område’ fantastisk vigtigt.

Projektet, der i daglig tale forkortes til SIPO, blev søsat af forbundets hovedbestyrelse sidste forår, og siden nytår har fire projektansatte fartet land og rige rundt for at skabe kontakt til og indgå i dialog med de private arbejdspladser.

– Der er afsat mange ressourcer til de fire projektmedarbejdere, som i 2011 og 2012 besøger landets 600 selvejende eller private opholdssteder, botilbud og dagbehandlingstilbud med det formål at overenskomstdække arbejdspladser og organisere medarbejdere hos Socialpædagogerne, siger Benny Andersen og fortsætter:

Jo bedre og ere, jo stærkere

– Vi vil gerne kæmpe for så gode vilkår som muligt på det private område. Vi har en fælles interesse i, at de private arbejdspladser har et stabilt økonomisk fundament. Jo bedre vi er organiserede, og jo flere vi er, jo stærkere er vi i arbejdet med at sikre områdets eksistensgrundlag og arbejdsvilkår.

Der blev skabt et særligt grundlag for nye overenskomster og lokalaftaler, da Socialpædagogerne i 2007 indgik landsoverenskomst med Dansk Erhverv Arbejdsgiver. Den sikrer på den ene side de ansatte basale rettigheder, og på den anden side giver den plads til den forskellighed og fleksibilitet, der kendetegner det private område.

Det er en såkaldt minimallønsoverenskomst og en minimumsramme, der udfyldes med lokalaftaler. Og det er netop arbejdet med at strikke det hele sammen til noget, der passer den enkelte arbejdsplads, som de fire projektmedarbejdere tilbyder, når de drager ud på besøg.

Første OK i hus

Det er ikke sådan helt ligetil at få tegnet overenskomster på det private område, men den første OK i projektperioden er nu trådt i kraft. Den 1. april tiltrådte opholdsstedet Munkegården på Avernakø i Kreds Lillebælt nemlig KL-overenskomsten, fortæller projektmedarbejder Viggo Spangsberg.

I Lillebælt regner han med, at de næste to træder i kraft 1. august 2011 og 1. januar 2012 på to andre opholdssteder i kredsen. De er stort set færdigforhandlet og mangler blot den sidste afpudsning og underskrift.

– Herudover har vi seks andre steder i Storstrøm og Lillebælt, som vi forventer at få i hus de næste måneder, og så har vi flere måske’er.

Og rækken af steder, som egentlig godt vil indgå overenskomst, men som ikke tør binde sig til en længere opsigelsesfrist i disse tider, vokser og vokser. Dem tager vi fat på igen senere, siger Viggo Spangsberg.

Også de tre andre projektmedarbejdere melder om flere arbejdspladser, der nærmer sig indgåelsen af en overenskomst.

SIPO – Særlig Indsats på det Private Område


Der er ansat fire medarbejderne i det 2-årige projekt, der skal styrke indsatsen på den private del af det socialpædagogiske arbejdsområde. De dækker hver deres del af landet:

Rune J. Pedersen dækker kredsene Nordjylland og Østjylland. Han kan kontaktes på rup@sl.dk og på 2058 1086.

Lis Faarvang dækker kredsene Sydjylland og Midt- og Vestjylland. Hun kan kontaktes på lfa@sl.dk og 2230 6587.

Viggo Spangsberg dækker kredsene Lillebælt og Storstrøm. Han kan kontaktes på vsb@sl.dk og 2230 6591.

Susanne Svendsen dækker kredsene Midt- og Nordsjælland, Storkøbenhavn og Bornholm. Hun kan kontaktes på sve@sl.dk og 2030 6576.

Læs mere, se film og book et besøg her

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse