icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Sen-hjerneskadede

Sparekniven rammer rehabiliteringstilbud

Kommuner og regioner skærer ned på antallet af pladser til rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade, men behovet for støtte er ikke blevet mindre

  • Af Maria Rørbæk
  • 17-2011 /

Når Nordjysk Center for Erhvervet Hjerneskade lukker den 1. september, er det et meget konkret eksempel på en tendens: Der bliver skåret ned på antallet af pladser til rehabilitering af mennesker, der sent i livet har fået en hjerneskade – for eksempel i forbindelse med en trafikulykke. Især når det gælder regionale tilbud.

Det viser en rundspørge, som Socialpædagogerne har lavet blandt 22 botilbud for voksne med sen-hjerneskade.

I stedet for et skræddersyet rehabiliteringstilbud, visiteres de senhjerneskadede for eksempel til egen bolig, plejehjem eller et botilbud for mennesker med andre handicaps. Og den løsning er ikke god nok, mener Socialpædagogernes formand Benny Andersen. I en pressemeddelelse siger han:

– Vi taler om en gruppe mennesker, som pludseligt i livet rammes af en hjerneskade, og som har brug for massiv støtte og kvalificeret genoptræning. Det giver ikke mening at skære i antal pladser eller støtte til den gruppe mennesker, for det handler jo om at gøre dem i stand til at klare sig mest muligt selv. Og det kræver genoptræning – eller rehabilitering – som det der foregår på landets botilbud for senhjerneskadede.

Det er kommunerne, der skal betale for genoptræningen på regionale botilbud. Det lukningsramte Nordjysk Center for Erhvervet Hjerneskade hører under Region Nordjylland, og her siger sektorchef Ole Bjerre Jakobsen til Politiken:

– Ingen af kommunerne siger, at der er noget i vejen med kvaliteten af centerets arbejde. Og det er bemærkelsesværdigt, at selv om antallet af nye hjerneskader er konstant, så sker der samtidig et dyk i antallet af visitationer.

Til Nordjyske siger formanden for de nordjyske kommuner, Hans Christian Maarup (S):

– Der er rigtig meget fokus på forretningsdelen i kommunerne, og derfor bliver kommunerne nødt til at kigge på prisen også. 


Læs Socialpædagogernes undersøgelse på www.sl.dk