icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Udviklingshæmmedes helbred

Kage eller ej

Diabetesforeningen lægger vægt på, at personalet står sammen om en fælles kostpolitik. På beskæftigelsestilbuddet Blæksprutten er det slut med kakaopauser, men man må stadig guffe ét stykke kage til fødselsdage og spise karrysild til frokost

  • Af Maria Rørbæk
  • 13-2011 /

Engang kunne man holde kakao-pause på Blæksprutten, der er et beskæftigelsestilbud for voksne udviklingshæmmede i Fredericia.

Det kan man ikke mere, for nu er det kun muligt at vælge mellem the og kaffe.

– Vi prøver at tænke sundheden ind i hverdagen på arbejdspladsen, og derfor har vi besluttet ikke længere at købe kakao-pulver. Det kan folk drikke i deres fritid, men ikke på arbejdet, siger socialpædagog Glenda Kroge Nielsen.

Blæksprutten, der er en butik og et værksted, har ikke en egentlig nedskrevet kostpolitik. Men de to faste socialpædagoger er temmelig enige om, hvad der duer og ikke duer. Når der er fødselsdag, må man gerne servere kage – men max ét stykke til hver. Og den fælles frokost (der er frivillig og også kan erstattes af madpakke eller cafémad) skal være rimelig sund. Derfor skal pålægget helst være mærket med nøglehullet,

der er Fødevareministeriets officielle mærke for sundere varer. (Se faktaboks.) Men nøglehulsreglen bliver ikke fulgt til punkt og prikke, for der kan for eksempel også komme karrysild på bordet – en livret for både socialpædagoger og brugere, der på Blæksprutten kaldes ‘personale’.

– Jeg tror vi er enige om, at følge almindelig sund husmoderlogik. Det nytter ikke noget, hvis vi er helt urealistiske og for eksempel siger, at man slet ikke må få kage. For så spiser personalet bare en helt masse kage i deres fritid. Det er bedre, hvis vi prøver at vise nogle sunde og realistiske valg, som personalet forhåbentlig også begynder at følge i fritiden, siger Glenda Kroge Nielsen.

Selv om en af brugerne er i risikogruppen for diabetes, og har et stort behov for at tabe sig, mener Glanda Kroge Nielsen ikke, at kagekravet skal skærpes.

Nøglehullet – et mærke for sundere valg


Nøglehullet er Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der gør det nemmere for forbrugerne at finde de sundere fødevarer på hylderne i supermarkedet.

Fødevarer med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre.

Læs mere på www.noeglehullet.dk

 

Blæksprutten


Blæksprutten i Fredericia er en butik, der drives af udviklingshæmmede. Her kan man købe håndarbejde, der er enten er lavet i Blækspruttens eget værksted eller i beskæftigelsestilbuddene Aktivitets-huset og Pro-Aktiv.

Organisatorisk er Blæksprutten en del af Aktivitetshuset.

 

Bliv enige om kostpolitikken

– Jeg synes, at jeg ville overskride mine kompetencer, hvis jeg sagde at kage skulle være helt forbudt. For det er jo den enkelte, der selv kan vælge om, vedkommende vil spise kagen. Man kan sige nej tak, siger hun.

Efter at Fredericia Kommune har sat fokus på sundhed til alle, er kostkravene dog blevet skærpet lidt på Blæksprutten. For eksempel må man nu ikke længere drikke kakao i pauserne. Og det gælder for alle, også de slanke.

– Vi er en arbejdsplads, og vi har nogen fælles regler, der gælder for alle. Og netop fordi vi er en arbejdsplads, er det også nemmere for os, at sætte nogle grænser. Ude i botilbuddene kan de slet ikke sige: Her i dit private hjem må du ikke spise slik og kage.

Lederen af voksen/handicap i Fredericia Kommune, Charlotte Enevoldsen, er ikke i tvivl om, at brugerne skal tilbydes sunde valg. Derfor er hun glad for, at det nu er slut med sælge slik og kage i beskæftigelsestilbuddene, og at hvidt brød altid erstattes af groft brød.

– Vi sidder dybest set med magten til at tilbyde et usundt liv, så jeg synes, at vi har en etisk forpligtelse til at tilbyde et sundt liv, siger hun.

På Diabetesforeningens kurser for socialpædagoger og andre, der arbejder med voksne udviklingshæmmede, anbefaler kursuskoordinator Kirsti Pedersen, at personalet bliver enige om en fælles kost- og motionspolitik.

– Det duer ikke, hvis den ene socialpædagog altid prøver at motivere til de sunde valg og altid foreslår sunde snacks, når de skal hygges, og den anden altid tager initiativ til at bage kage. Det gælder om at have fælles fodslag. De sunde valg skal bare være en naturlig del af hverdagen, som der ikke bliver talt så meget om.

 

Diskuter dilemmaet på facebook: Er det i orden med karrysild og kage?


En af brugerne på Blæksprutten risikerer at få sukkersyge, hvis ikke hun taber sig. Er det så i orden at servere karrysild og kage? Eller bør kostpolitikken være endnu skrappere?

Deltag i debatten på facebook / se hvordan på www.sl.dk/facebook