icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Beskæftigelse

Virksomheder siger ja til udsatte ansatte

Erhvervslivet er klar til at give plads til udsatte borgere, viser ny undersøgelse fra Socialpædagogerne

  • Af Jens Nielsen
  • 13-2013 /

Viljen fejler tilsyneladende ikke noget i dansk erhvervsliv, når det handler om at give plads til socialt udsatte medborgere på arbejdsmarkedet. I en ny undersøgelse, som Socialpædagogerne har fået foretaget, erklærer mere end 90 pct. af de adspurgte virksomheder sig enige i, at det er vigtigt at have et rummeligt arbejdsmarked med plads til fx udviklingshæmmede og sindslidende.

Det glæder Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, der dog peger på, at der skal mere til end gode intentioner:

– Det er da meget opmuntrende, at der er så stor vilje til at åbne arbejdsmarkedet for udsatte og handicappede borgere. Men det skal jo også ske i praksis, og der tror jeg, at der er nogle grupper, der har meget svært ved at få fodfæste, siger han.

I undersøgelsen er 512 personer med ansvar for ansættelser i private virksomheder også blevet spurgt, hvad det gør ved en virksomhed som deres, at man beslutter sig for at ansætte socialt udsatte medborgere, og de medvirkende i undersøgelsen er også blevet spurgt, hvilke forhindringer, de synes, der er, for at ansætte en socialt udsat borger. 28 pct. svarer, at de ganske enkelt ikke har styr på regler og muligheder, mens godt 20 pct. svarer, at det ville kræve, at der fulgte støtte med til den udsatte medarbejder. Endelig peger 25 pct. på, at udsatte borgere er for ustabil en arbejdskraft til, at de kan rumme det, mens 44 pct. mener, at der er brug for mere fleksible tilskudsordninger.

Støtten skal følge med

Benny Andersen peger på, at det er hindringer, der kan overvindes fx gennem socialpædagogisk støtte til de udsatte:

– Med en socialpædagog som bindeled kan man sikre, at borgerne kan holde fast i forløbet, og at virksomheden får den hjælp, den har brug for til støtte til den ansatte og til at finde rundt i reglerne på området. Det tror jeg vil gøre det lettere for den enkelte virksomhed at sige ja, mener Benny Andersen.

Når han alligevel er skeptisk, skyldes det bl.a., at en SFI-undersøgelse for nylig viste, at det går den forkerte vej med beskæftigelsesgraden på handicapområdet:

Beskæftigelsesandelen blandt personer uden handicap er ifølge undersøgelsen 77,5 pct., mens den for mennesker med handicap er på 44 pct. og faldende. Og ser man på de borgere, der lever i socialpædagogiske tilbud, har kun 10 pct. en form for tilknytning til det ordinære arbejdsmarked. Og det skal der gøres noget ved, mener Benny Andersen:

– Vi ved fra vores medlemmer, at borgere med handicap meget gerne vil inkluderes på det almindelige arbejdsmarked, og det er en opgave, vi skal løfte i fællesskab – ikke mindst i tider med krise og ledighed.


Se hele undersøgelsen på www.sl.dk/nyheder

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik