icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Botilbud

Magtesløse over for konflikter

Konflikter er en stor del af hverdagen for de medarbejdere, som arbejder på de sociale bosteder, viser forskningsrapport

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 05-2013 /

Knap halvdelen af medarbejderne på de specialpædagogiske botilbud for beboere med psykisk og fysisk funktionsnedsættelse oplever flere gange om ugen konflikter med beboerne. De føler sig magtesløse, og det slider på deres helbred.

Det viser et forskningsprojektet ‘Når grænserne udfordres – Arbejdsbelastninger og pædagogiske udfordringer i specialpædagogiske enheder’, som kan downloades på Videncenter for Arbejdsmiljøs hjemmeside: www.vfa.dk. Forskerne har undersøgt arbejdsbelastninger og pædagogiske udfordringer på fem specialpædagogiske bosteder.

Formålet med undersøgelsen er at få en større viden om, hvordan man kan løse problemerne omkring personalets psykiske arbejdsmiljø. Derfor har forskerne kigget på, om der er en sammenhæng mellem pædagogik, konflikthåndtering og psykisk belastning.

Undersøgelsen viser, at medarbejderne især oplever beboernes selvskadende adfærd og uhensigtsmæssige ritualer som grænseoverskridende situationer. Men også andre typer af konflikter optræder hyppigt, fx nap, bid eller slag.

Medarbejderne reagerer ofte på konflikter med at føle sig magtesløse. Således oplever hver femte medarbejder næsten altid eller ofte at være magtesløs efter en konflikt med en beboer.

Sandsynligheden for at opleve magtesløshed er markant højere blandt de medarbejdere, der ofte oplever konflikter, sammenlignet med dem, der kun sjældent oplever en konflikt.

Det er mit ansvar

Medarbejderne oplever ofte, at en konflikt med en beboer er deres ansvar og ser det typisk som et nederlag eller som udslag af en mislykket pædagogik, forklarer en af forskerne bag rapporten Leene Eskelinen, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA).

– Især er selvdestruktiv adfærd hårdt for personalet. Den opleves af mange som et stort nederlag. Enten trækker medarbejderne sig tilbage for at beskytte sig selv, eller også investerer de endnu mere af sig selv med risiko for at stille for store krav til sig selv og dermed yderligere belaste sig selv.

God etik

Undersøgelsen viser, at der ikke er problemer med personalets etik. Deres holdninger til beboerne synes i høj grad at hvile på respekt og anerkendelse. Det er derfor ikke her, man skal ændre praksis. Et yderligere fokus på de etiske krav vil formentlig kun belaste personalet yderligere, konkluderer rapporten.

Undersøgelsen peger på flere bud på løsninger fremover. Blandt andet foreslår den en anden pædagogisk praksis, hvor den teoretiske forståelse af beboernes handicap udfordres i det daglige arbejde, og hvor der tages flere individuelle hensyn til den enkelte beboer.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø