icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Botilbud

Store forskelle på kommunernes udgifter

I nogle kommuner koster en plads til en handicappet eller sindslidende beboer i et botilbud 50 procent mere end i andre, viser en undersøgelse

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 13-2013 /

Der er stor forskel på, hvor mange penge de enkelte kommuner bruger på botilbud og støtte til voksne handicappede og sindslidende, viser en rapport fra KORA (Det Nationale institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning).

Når hver kommunes udgifter til botilbud fordeles ud på beboerne, er den gennemsnitlige enhedsudgift for en beboer i botilbud 740.000 kr. om året. Men det tal svinger med cirka 50 procent fra den laveste til den højeste kommune.

– Det er svært at forklare de store forskelle i enhedsudgifterne. Men vi kan se, at kommuner med få borgere i botilbud i gennemsnit har højere enhedsudgifter. Det kan tænkes at hænge sammen med, at de kommuner kun tilbyder en botilbudsplads til de svageste handicappede og sindslidende borgere, og så bliver udgiften pr. beboer i gennemsnit højere, siger seniorprojektleder i KORA Rasmus Dørken, som er en af analytikerne bag undersøgelserne.

Forskel på antal borgere i botilbud

Undersøgelserne viser også, at der er stor forskel på kommunernes samlede udgifter til botilbud pr. indbygger. Det hænger blandt andet sammen med, at der er stor forskel på, hvor mange af den enkelte kommunes borgere, der bor i et botilbud, fortæller seniorprojektleder Camilla Dalsgaard, der er den anden analytiker bag undersøgelserne.

KORA’s undersøgelser giver ikke entydige forklaringer på, hvorfor der er så store forskelle på antallet af botilbudsmodtagere.

– En mulig forklaring er, at der kan være forskel fra kommune til kommune på, hvor stort behov for støtte, borgerne har. En anden mulig forklaring kan være, at der er forskel på, hvor ofte en kommune henviser en borger til et botilbud, selv om borgernes behov ligner hinanden. Nogle kommuner vælger måske i stedet at tilbyde borgeren praktisk og pædagogisk støtte i eget hjem, siger Camilla Dalsgaard.

Markedet har ikke sat prisen ned

KORA har også set på de konkrete priser for botilbudspladser. Analyserne peger på, at botilbudsområdets markedslignende struktur tilsyneladende ikke medvirker til at dæmpe taksterne. Snarere tværtimod. Taksterne i 2010 er steget mest – eller faldet mindst – i botilbud, hvor driftskommunen sælger mange pladser til andre kommuner og bruger færre pladser til sine egne borgere, fortæller Camilla Dalsgaard.

– Den gennemsnitlige basistakst i kommunale botilbud under rammeaftalerne har ifølge vores analyser tilsyneladende ligget stabilt siden kommunalreformen. Men det ser altså umiddelbart ud til at være på trods af, frem for på grund af, den markedslignende struktur på området.

De to rapporter er en del af KORA’s undersøgelsesrække på området for botilbud og støtte til voksne handicappede og sindslidende.


Se rapporterne om botilbudsområdet på www.kora.dk

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik