icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
OK 2013

Mange smalle steder i Bredgade

KTO-forliget kom i hus uden jubel – overhovedet. ‘Det er forstemmende at måtte nikke ja til en aftale, der formodentlig ikke engang kan opretholde reallønnen’, siger forbundsformand Benny Andersen

  • Af Jens Nielsen
  • 05-2013 /

Nej, det er ikke meget. 1,91 pct. i generelle lønstigninger i det næste to år. Og nej, der blev ikke danset på bordene, og der blev ikke hujet. Der var derimod en nøgtern og afmålt stemning rundt om bordet, da Socialpædagogernes hovedbestyrelse (HB) sagde ja til OK-forliget på KTO-området, der på alle måder fremstår som en modsætning til den gamle talemåde om, at der ikke er nogen smalle steder i Bredgade.

Men skuffelsen over smalhalsen var sådan set til at overse. Det var mere sådan en nøgtern og sammenbidt det-gik-desværre-som-forventet-stemning, der prægede forsamlingen, da HB-medlemmerne efter en kortere debat enstemmigt sagde ja til forliget.

Og selvom forbundsformand Benny Andersen pegede på en række lyspunkter midt i suppedasen, så var han heller ikke oppe på de høje nagler:

– Vi må helt ærligt sige, at vi – ligesom på det private arbejdsmarked – ikke kan holde reallønnen med den her aftale. Men vi må også tilføje, at det er en del af prisen for at beholde den reguleringsordning, som vi har krævet bevaret, og som historisk set og på sigt er en fordel for os, sagde han til HB-mødet.

Reguleringsordningen sørger for en parallel lønudvikling på det private og det offentlige arbejdsmarked, og i forbindelse med denne OK-forhandling har den negative lønudvikling på det private arbejdsmarked altså trukket nedad – men det plejer at være omvendt,

Alle parter vidste da også på forhånd, at det ikke ville være den økonomiske side af sagen, der for alvor ville skabe splid, og den del af forhandlingerne, der handlede om lønnen, var da også den, der tog mindst tid, fortalte Benny Andersen. Bevidstheden om den smalle ramme var for stor til at tage slagsmålene – men til gengæld var uenigheden om de mere ideologiske forhandlingskrav så også ganske store.

– Det er bestemt ikke et overenskomstresultat, der vil gå over i historien , og det er selvfølgelig træls sådan at blive vurderet på det, vi har undgået, men med de rammer, der var, og når vi ser på de krav, vi var oppe imod, så må vi være tilfredse og sige, at vi også fik nogle gode ting, siger Benny Andersen.

Fokus på kerneydelsen

Det, KTO-forhandlerne var oppe imod, var en række markante krav fra kommunerne, der bl.a. ville have fjernet en del af TR-beskyttelsen, fjerne valgfriheden ved den sjette ferieuge og skåret i seniorordningerne, ligesom reguleringsordningen var under angreb.

Men det blev altså undgået – eller som et HB-medlem formulerede det mere positivt: De rettigheder og regler blev fastholdt.

– Vi har jo mødt kommunale arbejdsgivere, der stillede med meget bastante krav om at forringe betingelserne for tillidsrepræsentanterne og suppleanterne, og for MED systemet. Det har vi fået forhindret, og det er hjerteblod for os, sagde Benny Andersen.

Ovre på plussiden peger han på en række tiltag, der vil være med til at udvikle de kommunale arbejdspladser.

– Det er tiltag, der vil åbne for konkret at sætte nye initiativer i værk, der kan styrke fagligheden og kvaliteten i kerneydelserne, siger han.

PUK – Partssamarbejde om Udvikling af Kerneydelsen – som tiltaget hedder, har fordelt 29 mio. kr. til fem områder – og et af dem er altså det socialpædagogiske.

– Det er godt, at vi har fået samlet vores område, og vi kommer jo altså til at sidde med og direkte bestemme, hvordan pengene skal bruges, siger Benny Andersen.

Derudover er der lavet en aftale om kønsmainstreaming af overenskomsterne – et redskab, der skal understøtte arbejdet for en større grad af ligeløn.

MED med livrem og seler

På MED-området har det længe været et ønske at forpligte lederne på at tage MED-uddannelsen, så parterne i MED-arbejdet begge har samme afsæt. Og fremover bliver MED-uddannelse obligatorisk for fx de kommunale forvaltningschefer.

– KL’s forhandlere spurgte, om vi havde forestillet os, at de så skulle tvinge kommunaldirektørerne på kursus – og der måtte vi jo sige, at det havde vi sådan set, sagde Benny Andersen på HB-mødet.

Prisen for den nye forpligtelse for leder-siden har været en beskæring af uddannelsens længde, så den fremover er på to i stedet for tre dage.

Der er også aftalt en såkaldt smidiggørelse af MED-udvalgenes opgaver, idet det er blevet muligt at aftale et færre antal skal-opgaver. Men Benny Andersen forsikrede om, at der ikke er tale om en udhuling af MED-udvalgenes arbejdsfelt:

– Vi har både livrem, seler og faldskærm på. Der skal være enighed om det, og hvis bare én af parterne vil have indskrevet en opgave som en skal-opgave, så bliver det sådan. Og der er oven i købet også en fortrydelsespille, så man kan tage en opgave ind igen, sagde han.

Og så glædede han sig over, at der nu etableres en fælles MED-partsrådgivning, hvor man kan forelægge misforståelser, uenigheder om fortolkningen og tvister om den lokale MED-aftale og MED-rammeaftalen – sådan i stil med det gamle Kommunernes Samarbejdsnævn.

– Det betyder forhåbentlig, at lokale stridigheder kan ordnes hurtigere og lettere, sagde Benny Andersen

Kompetencemidler

Benny Andersen er også tilfreds med at Tryghedspuljen, der giver afskedigede et tilskud til efter- og videreuddannelse, fastholdes.

Det sker på den måde, at man afstemmer puljens størrelse efter de erfaringer, man nu har med forbruget. I den kommende toårige OK-periode er der 17 mio. kr. i puljen, mens de 56 mio. kr., der var tilbage bliver fordelt til organisationerne – og her vil Socialpædagogerne gå efter at etablere en kompetencefond:

– Det forventer jeg stærkt, at arbejdsgiverne vil være med til. Vi går nu i gang med organisationsforhandlingerne, og vi vil meget stærkt forfølge vores ønske om, at der etableres en kompetencefond, der er særlig målrettet de enkelte fagområder som fx det socialpædagogiske, siger Benny Andersen.

Socialpædagogernes andel af den samlede sum penge er ca. fem mio. kr.

Efter KTO-forliget startede organisationernes egen forhandlinger – blot er der ikke meget at forhandle om: 0,25 pct. var der tilbage, efter at de generelle lønstigninger var fastlagt.

Forhandlingerne foregår i skrivende stund (20. februar) på en række forskellige områder, og hele den færdige overenskomst forventes færdigforhandlet fredag den 1. marts – eller i weekenden, der følger. Derefter skal aftalen til urafstemning i marts måned.


 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Overenskomst, Forbund og a-kasse