icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
1. maj

Fællesskabet findes

Socialpædagogernes formand var på 1. maj-turné i Østjylland og langede i sin tale ud efter liberalisme, privatisering og angreb på fællesskabet

Der var knubbede ord til hetzen mod samfundets mest udsatte. Der var hvas kritik af tanken om at privatisere større dele af den offentlige sektor. Og der var forsvar for fællesskabet som grundlag for det danske samfund i de taler, Socialpædagogernes formand havde medbragt til sin 1. maj-tur rundt i det østjyske.

Seks stop var der lagt ind i Benny Andersens program – med formiddagsstart i Odder og sen eftermiddagsafslutning i Rønde, mens det midt på dagen var rådhuspladsen i Aarhus, der var dagens største scene.

Og i sin tale gik Benny Andersen i rette med medie- og politiker-hetzen mod kontanthjælpsmodtagere og andre udsatte grupper, der har mistet forsørgelsesgrundlaget, og som bliver gjort ansvarlige for samfundets problemer.

– Når retorikken får lov at udarte sig sådan, så er vi på et skråplan. Når vi ekskluderer mennesker i stedet for at inkludere dem, så glæder Thatchers åndelige børn i Cepos og Liberal Alliance sig. Så er det markedspladsens skrighalse, der fører sig frem. Men vi er samlet her for at minde hinanden om det modsatte: Fællesskabet findes. Og det er vores opgave at sikre, at det trives og udvikler sig, sagde Benny Andersen.

Blå anslag

Han fremhævede fællesskabet og den tillid, der er grundlaget for den danske model som forklaring på, at Danmark – trods socialt udsatte områder på den ene side og velhaverghettoer på den anden – er et af de mest lige samfund i verden.

Derfor undrede han sig også over anbefalingerne fra produktivitetskommissionen, der vil privatisere større dele af den offentlige sektor:

– Den kommission har ikke forstået, at det særlige ved den offentlige sektor jo netop er, at den løser opgaver, der ikke ville blive løst, hvis vi alene overlod dem til markedskræfterne. Det er jo det, vi har fællesskabet til, sagde Benny Andersen.

Han rettede også skytset mod den borgerlige opposition, som ifølge ham står for ‘forringelser og anslag mod fællesskaberne begrundet i den danske konkurrenceevne’.

– Men de blås vision handler om noget helt andet end konkurrenceevne. Den handler om at svække den danske model. Og om at knække de danske lønmodtagere – specielt familierne med lav- og mellemindkomster. Det er et angreb på trygheden, tilliden og sammenhængskraften. Det er det, de står for, Løkke og støjsenderen, Samuelsen og kuglestøderen og den bette Lars Barfoed, sagde Benny Andersen. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Forbund og a-kasse