icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Globale stemmer

Inklusion fra bunden

I det vestafrikanske land Benin er der meget lang vej til målet om at integrere mennesker med handicap i samfundet, men organisationen Handicap International arbejder for sagen

  • Tekst og foto: Maria Rørbæk
  • 10-2014 /

Hvorfor er du blevet gravid, når du allerede er handicappet? Sådan lød spørgsmålet til en kvinde i kørestol, der opsøgte et sundhedscenter.

Projektmedarbejder Fid-Marvels Agbachi fortæller historien som eksempel på de barrierer, der møder mennesker med handicap i det vestafrikanske land Benin.

Sidste år besøgte han sundhedscentret sammen med repræsentanter for en række lokale handicap-organisationer, og de kunne dokumentere mange forskellige forhindringer. Eksempelvis kunne blinde mennesker vanskeligt komme fra rum til rum uden at risikere at falde over forhøjninger, ligesom kørestolsbrugere allerede blev stoppet i døren, fordi kørestolene ikke kunne komme ind.

– Godt nok var der en rampe, men den blev brugt som parkeringsplads for personalets motorcykler og scootere, fortæller Fid-Marvels Agbachi.

Besøget på sundhedscentret er et eksempel på det arbejde, som organisationen Handicap International gør for at skabe større inklusion i et samfund, der ellers i høj grad er præget af eksklusion af handicappede.

Styrker lokale organisationer

I stedet for på egen hånd at gøre noget for handicappede, arbejder Handicap International altid som støtte til lokale organisationer og myndigheder. I 2011 hjalp de en række lokale handicap-organisationer med at danne et netværk, og det er dette netværk, der arrangerede besøget på sundhedscentret.

Lederen af Handicap International i Benin Sandra Boissou forklarer:

– Vi styrker organisationerne ved at lave projekter sammen med dem og ved fx at træne deres personale. Det handler bl.a. om at skabe forståelse for, hvad handicap er. Før havde mange i handicaporganisationerne udelukkende et medicinsk fokus, men vi introducerer et bredere handicapbegreb, der ikke kun fokuserer på den medicinske del, men også på omgivelsernes betydning.

Besøget på sundhedscentret fører nu til et pilotprojekt, hvor forholdene skal ændres på det konkrete sundhedscenter, bl.a. gennem oplysning til sundhedspersonalet.

– Hovedformålet med projektet er at vise, at det er muligt at gøre en forskel uden at bruge mange ressourcer – og at vise, at handicappede mennesker også har en plads i samfundet, siger Fid-Marvels Agbachi.

Projektet sker i samarbejde med de kommunale myndigheder, og målet er, at de fremover skal medtænke handicappede i byplanlægningen.

Handicap International


Handicap International er en uafhængig hjælpeorganisation, der arbejder i mere end 60 lande. Organisationen er ret ny i Benin, hvor der har været etableret et hovedkontor siden 2011.

Her arbejder organisationen for at forbedre livet for handicappede, integrere handicappede i samfundet og undgå handicap.

Det sidste sker især med kampagner for at øge trafiksikkerheden i et land, hvor det er et almindeligt syn at se en mand og en kvinde køre motorcykel med et lille barn mellem sig – alle uden hjelm.

Handicap Internationals arbejde i Benin er bl.a. støttet af EU og Frankrigs svar på Danida, ‘Agence francaise de développement’.

Læs mere på www.handicapinternational.org.fr

 

Plakater på skoler

Et andet projekt handler om at sprede plakater på skoler, hvor det gøres klart, at handicappede har ret til uddannelse.

Om baggrunden fortæller Fid-Marvels Agbachi en konkret historie om en pige, der var kørestolsbruger og fik undervisning i et klasselokale i stueetagen.

– Efter ferien skulle klassen rykke op på anden sal, hvor hun ikke kunne komme op. Hun bad skoleinspektøren om at rykke rundt på klasserne, så hendes klasse kunne blive i stueetagen, men det var han helt uforstående over for: Vil du have, at jeg skal rykke rundt på alle klasserne for at tage hensyn til en person? Og så var pigen nødt til at flytte skole.

Handicap International støtter også netværket af handicaporganisationer i arbejdet med at skabe større synlighed om handicappede i samfundet. Den officielle statistik fortæller, at der er under to procent med handicap i Benin, men den bygger på en befolkningsundersøgelse, hvor myndighederne hvert tiende år indsamler data ved at gå fra dør til dør og fx spørge, hvor mange der er i husstanden, hvad uddannelses- og indkomstniveauet er og også om der er nogle, der har et handicap.

– Da intervieweren fra befolkningsundersøgelsen kom hjem til mig, bladrede hun bare videre, da hun kom til spørgsmålene om handicap. Da jeg bagefter spurgte, hvorfor hun sprang spørgsmålene over lød svaret: ‘Jeg kan jo se, at du ikke er handicappet’. Som om man altid kan se et handicap, og som om min datter, der ikke var hjemme, ikke kunne have et handicap, når jeg ikke havde det.

Handicaporganisationerne har nu lavet en video, der vises på tv, hvor de opfordrer mennesker med handicap og deres familiemedlemmer om at sørge for, at det i befolkningsundersøgelsen bliver registreret, at de har et handicap. 


Socialpædagogens rejse til Benin er gennemført med tilskud fra Danidas Oplysningsbevilling.