icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Nye roller

Offentlige ledere: Nej til detailstyring

Lederne inden for velfærdsområdet er trætte af detailstyringen og kontrollen i New Public Management – i to nye rapporter efterlyser de sammenhæng og samarbejde

Stop den detailstyring, der ligger i New Public Management-tankegangen, og lad ledere og medarbejdere indtage nye roller og giv dem nye muligheder for at skabe den bedst mulige velfærd. Det nytter ikke at blive ved med at bede lederne om at få medarbejderne til at løbe endnu hurtigere for stadigt færre penge.

Sådan lyder det i en rapport fra tænketanken Mandag Morgen, der har bedt op mod 1.000 velfærdsledere komme med deres bud på, hvordan man skaber de bedste tilbud til borgerne.

De peger på, at det kræver samarbejde på tværs. Velfærd skabes bedst i samspil med borgerne og de andre aktører, der er i borgernes liv og civilsamfundet. Og så skal faglighed være i top, hvis medarbejderne i fx sociale tilbud både skal kunne finde frem til de ressourcer, den enkelte borger bærer i sig, og skabe inklusion og sammenhæng til og opbakning i lokalsamfundet.

Men igennem en årrække er det gået den modsatte vej. Det har mange menige socialarbejdere og deres ledere mærket, og for nylig satte også en række kommunaldirektører hælene i og frabad sig mere detailstyring og kontrolforpligtelser fra Finansministeriet. Velfærd og sociale tilbud skal måles på den forskel, de gør for borgerne, og ikke på, om de kan gøres op i standardiserede ydelser, hed det fra kommunaldirektørerne.

I Mandag Morgen-rapporterne finder man otte bud på de nye medarbejder- og lederroller i de kommende års velfærdsudvikling, og Morten Hyllegaard, der er direktør i Mandag Morgen Velfærd, mener, at der er store ændringer på vej:

– Vi ser udviklingen i glimt rundt om i landet, men som samfund står vi overordnet set over for en kæmpe kulturforandring. Den kræver bl.a., at vi tør lade os inspirere af hinanden og smide nogle af de gamle roller ud, siger han.

Rapporterne – ‘Leder på kanten’ og ‘Medarbejder med vilje’ – er blevet til i et samarbejde mellem Mandag Morgen og 36 kommuner, uddannelsesinstitutioner og organisationer. 


Læs mere og hent rapporterne på www.mm.dk

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik