icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Besparelser

Bekymring for pædagoguddannelsen

Regeringen har meldt ud, at der skal spares på uddannelsesområdet. Socialpædagogerne og PLS frygter for pædagoguddannelsen

  • Af Maria Rørbæk
  • 18-2015 /

I løbet af de næste fire år skal der spares 120 mio. kr. på pædagoguddannelsen. Sådan lyder beregningen fra formanden for Danske Professionshøjskoler, Harald Mikkelsen.

Han har haft lommeregneren fremme efter, at regeringen har meldt ud, at der samlet skal spares milliarder på uddannelse i form af en årlig besparelse på to pct., der skal ramme bredt på professionshøjskoler, gymnasier, universiteter og andre uddannelsessteder. I en kommentar på VIA UC’s hjemmeside skriver Harald Mikkelsen:

‘To pct. lyder måske ikke af så meget, men de skal ses i forhold til, at professionshøjskolerne allerede har effektiviseret og optimeret de seneste år. Ser man på konsekvensen for pædagoguddannelsen, som er landets største videregående uddannelse, vil det betyde en besparelse de næste fire år på samlet 120 mio. kr., og derefter en årlige besparelse på over 45 mio. kr. fra 2019 og fremefter.

Presset stiger

Fremtidsperspektivet vækker bekymring hos både Socialpædagogerne og de pædagogstuderende.

Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne påpeger, at der tværtimod er brug for ressourcer til at forankre den nye, specialiserede uddannelse. Endvidere hæfter hun sig ved, at pædagoguddannelsen i forvejen er presset både på timetal og på færrest kroner pr. studerende:

– Det pres bliver forstærket, hvis der skal spares yderligere. Vi frygter, at besparelserne vil betyde dobbelt så store hold til samme antal lærere og flere auditorie-forelæsninger frem for regulær undervisning. Hvis vi skal sikre en faglig solid pædagoguddannelse, så er der ikke plads til flere besparelser, men tværtimod brug for at styrke kvaliteten og forskningen.

I Pædagogstuderendes Landssammenslutning, PLS, siger faglig sekretær Katrine Aagaard:

– Vores uddannelse er allerede underfinansieret. Timetallet er helt i bund, vejledning og feedback er mangelfuld, og underviserne har ikke tid til at læse vores opgaver. Jeg kan ikke se, hvordan der kan spares mere.

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) ser derimod anderledes på sagen. Om den generelle besparelse på hele uddannelsesområdet siger han til Politiken:

– Selvfølgelig har det konsekvenser. Men der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op. Uddannelsesområdet skal holde for ligesom alle andre områder. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse