icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
bennymaiogdrenge1128x600.jpg
anbragte børn

Socialministeren besøger ressourcecenter

Børne- og familiehjemmet Bakkevej er mere end en døgninstitution. Kommunens familieplejere er tilknyttet stedet og kan trække på institutionens faglighed. Den model blev socialministeren præsenteret for, da Socialpædagogerne inviterede hende på besøg.

Døgninstitutioner er en ting, familiepleje noget ganske andet. Sådan er det i reglen på anbringelsesområdet, men sådan behøver det ikke at være. Det beviser de på Børne- og familiehjemmet Bakkevej i Hedensted kommune, for her kobles de to anbringelsesformer: Alle kommunens plejefamilier er tilknyttet Bakkevej, som dermed fungerer som et ressourcecenter, hvis faglighed familieplejerne kan trække på, når der er brug for det. Har en familieplejer for eksempel behov for at få drøftet en svær situation, kan hun altid ringe til Bakkevej og hente faglig sparring hos en af stedets pædagoger, som har specialiseret viden om anbragte børn.   

En spændende hybrid
Mandag d. 26. juni besøgte børne- og socialminister Mai Mercado institutionen sammen med Socialpædagogernes formand Benny Andersen, som havde inviteret ministeren på arbejdspladsbesøg for at vise hende et godt eksempel på, hvordan man kan udnytte de faglige ressourcer på en døgninstitution til at sikre plejefamilier den nødvendige faglige rygdækning i deres arbejde. Og ministeren er positiv overfor Bakkevejs model:

- Jeg synes, det er en meget spændende hybrid. At man har fagligheden fra institutionsområdet og kobler det med familieplejestrukturen. Det er der noget rigtig fornuftigt i, som man kan lade sig inspirere af. Det kræver, at der er en vilje fra begge sider til at tænke nyt og bruge hinanden, men så tror jeg til gengæld også man kan få gode resultater.

Grundigt match kan forebygge sammenbrud
Udover døgnpladser til både børn og unge, et efterværnstilbud og Familieplejen har Bakkevej også et forebyggende dagtilbud for udsatte børn og deres forældre. Dermed er hele viften af indsatser for udsatte børn samlet under samme hat. Det betyder, at der i organisationen er en stor viden om de børn og familier, der er tilknyttet. På den baggrund kan de lave et meget kvalificeret match mellem barn og plejefamilie, når fx et barn fra døgninstitutionen skal ud i familiepleje.

- Vi gør rigtig meget ud af at finde det helt rette match. Det er ikke kun plejefamilien, der skal kunne noget særligt – det er også barnet, der skal kunne noget, så at sige, for at det kan indgå i en bestemt familie. Er det fx en familie, der tilbringer mange timer hver weekend i sportshallen, så er det en livsstil, som barnet skal kunne fungere i, forklarer Lene Høtoft Michaelsen, afdelingsleder for familieplejen.

Det rette match fra starten og den rette støtte til plejefamilien kan forebygge brud i anbringelsen, og det er ekstremt vigtigt, forklarer forstander Bjarne Jensen:

- Det er et kæmpe nederlag for et barn at blive ”smidt ud” af en plejefamilie. Det, at blive lukket ind i en familie og komme helt ind og blive en del af familien og så ryge ud igen, det er et meget hårdt slag for et barn. Så det skal vi gøre alt for at undgå.

Mai Mercado understreger, at hendes fokus ligger på børnenes trivsel, og at indsatsen skal matche barnet:

- Det er et felt der flytter sig. Børnene udvikler sig og metoderne udvikler sig, så det er helt afgørende, at området udvikler sig i takt med det. Det er børnenes trivsel og udvikling, der er i fokus for mig – ikke om det er den ene eller anden anbringelsesform. Det skal være den løsning, der passer bedst til det enkelte barn der skal tages udgangspunkt i, sagde Mai Mercado.

Faglig sparring i fortroligt rum
Senere på dagen besøgte ministeren Winnie Skovbjerg Cortez Guillermo, som er en af de familieplejere, som er knyttet til Bakkevej. Her fik ministeren lejlighed til at spørge løs og få et indblik i både hverdagsrytmen i en plejefamilie og i de udfordringer, man kan møde undervejs. Winnie fortalte blandt andet om fordelene ved at have en faglig supervisor fra Bakkevej, som hun kan tale med i et fortroligt rum - et alternativ til familieplejekonsulenten, der jo også er ansættelsesmyndighed. En pointe som socialministeren tager med sig fra sit besøg.

- Det var spændende at høre om det samspil, der er mellem Winnie og hendes supervisor. Det er tydeligt, at det giver en mulighed for at få drøftet, hvad der rører sig på en tillidsfuld måde. Så det var et rigtig godt eksempel på, hvordan det foregår, når det fungerer godt, siger Mai Mercado.

Winnie Skovbjerg Cortez Guillermo understregede, at det for hende som familieplejer er vigtigt at få den nødvendige støtte i opgaven.

- Vi har brug for løbende kompetenceudvikling, for det er vigtigt, at vi følger med fagligt – især når børnene har særlige udfordringer. Hos Bakkevej er jeg også tilknyttet en netværksgruppe, hvor vi er matchet med andre familieplejere med jævnaldrende børn. Det er et super godt tiltag.

Besøgene gav ministeren et godt indblik i virkeligheden på anbringelsesområdet.

- Det er et besøg der sætter sig. En ting er at læse undersøgelser og rapporter, noget andet er at komme ud og møde de mennesker, der arbejder med børnene i virkeligheden. Det er unikt at opleve de fagprofessionelle og også lige at sige hej til nogle af de børn, det handler om. Og så fik jeg en rigtig god snak med Winnie, sagde Mai Mercado.

FAKTA OM BAKKEVEJ

Børne- og Familiehjemmet Bakkevej er en selvejende institution tilknyttet KFUM’s sociale arbejde, og ligger i Hornsyld i Hedensted Kommune. Ud over Familieplejen i Hedensted består Bakkevej af syv afdelinger, bl.a. tre døgntilbud for forskellige målgrupper som fx børn, der har været udsat for omsorgssvigt og derfor har brug for psykologisk og pædagogisk behandling. Endvidere er der et forebyggende dagtilbud for udsatte børn og deres forældre.

Familieplejen i Hedensted har været tilknyttet Bakkevej siden 2014, og det skete i forbindelse med, at en del tilsynsopgaver overgik fra kommunen til Socialtilsynet.

Familieplejens leder, Lene Høtoft Michaelsen, vurderer, at tilknytningen til døgninstitutionen hverken gør familieplejen dyrere eller billigere, end hvis den organisatorisk lå på rådhuset. Familieplejerne tilbydes mere støtte i form af fx supervision fra socialpædagoger og en døgnåben akuttelefon, og samtidig spares der eksempelvis på kursusbudgettet, når socialpædagoger fra Bakkevej afholder kurset i stedet for eksterne konsulenter.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdspladsbesøg, Forbundsnyheder