icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Løntjek_LO.jpg
TJEK DIN LØN

To typer lønfejl du skal være obs på

Mange nøjes med at kigge på det totale beløb nederst på dokumentet, når lønsedlen er klar. Men det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at tjekke, at du har fået de penge, du har krav på

Hvis du er ansat på deltid, eller hvis du netop er kommet hjem fra en uges sommerferie eller to, så kan det være en god idé at kigge lønsedlen ekstra grundigt igennem.

Sådan lyder rådet fra Gitte Rahbek, som er faglig sagsbehandler i Socialpædagogerne Midt- og Vestjylland. Hun får mange henvendelser fra tillidsrepræsentanter og medarbejdere, som gerne vil have gennemgået deres lønsedler. Ifølge hende er det ofte to typer fejl, der går igen.

Guide: Tjek selv din lønseddel

Får ikke udbetalt overarbejde

Den første fejl omhandler det stigende antal socialpædagoger, som er ansat på deltid.

Fejlen sker, når du som deltidsansat fx har en 25-timers kontrakt, men har haft fem timers overarbejde på en uge. Her oplever Gitte Rahbek, at arbejdsgiverne registrerer alle timerne som merarbejde i stedet for at skele til, om nogle eller alle timer er overarbejde. Det skyldes, at du endnu ikke er kommet op på fuld tid – altså 37 timer på en uge.

Men det er en fejl, som går ud over medarbejderne. Du får nemlig udbetalt væsentligt mindre, når det registreres som merarbejde og ikke overarbejde.

- En times merarbejde giver det samme som en almindelig løntime, mens en times overarbejde giver halvanden times løn. Så der kan være mange penge at hente, siger Gitte Rahbek.

På lønsedlen vil timerne for merarbejde ofte stå som EX, mens overarbejde kodes OA. 

For lidt løn under ferie

Den anden fejl sker i aflønning under ferie.

Du har ret til fuld løn i den periode, du har ferie. Men arbejdsgiverne registrerer ofte timerne som dagarbejde, selvom du måske plejer at få tillæg for at arbejde på skæve tidspunkter.

- Jeg ser ofte, at folk mister de tillæg, de har på en almindelig arbejdsuge, når de holder ferie. Men de har ret til de tillæg. Man kan selv se på lønsedlen, om det beløb, der står under ferieugen, afspejler det beløb, man normalt tjener på en uge, siger hun.

Du er altid velkommen til at tage kontakt til din lokale kreds, hvis du er usikker på, om du lønnes korrekt.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbundsnyheder, Overenskomst