icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close

Forliget der forsvandt

En række forbedringer for de ansatte i amter og kommuner var snublende nær. Her følger en oversigt af, hvad der foreløbig er faldet på gulvet efter de sammenbrudte forhandlinger

  • Af Kurt Ladefoged
  • 04-2002 /

Da forhandlingerne mellem de kommunale arbejdsgivere og forhandlingsfællesskabet KTO brød sammen den 5. februar bortfaldt også de elementer til forbedring af de offentligt ansattes løn- og ansættelsesforhold, som man var blevet enige om.

I en status opgørelse fra KTO fremgår det, at følgende foreløbig er tabt på gulvet:

Puljer på 1 procent af lønsummen afsat til forbundenes specielle forhandlinger, samt til forhøjelse af særydelser og til pension.

Pension: Forhøjelse af den pensionsgivende løn. Der var næsten enighed om, at alle centralt aftalte funktionstillæg bliver gjort pensionsgivende. Der skal ydes pension af lokalt aftalte tillæg.

Ny løn: Der var aftalt en lang række ændringer i aftalen om ny løndannelse, herunder:

- Forbedring af det lokale økonomiske råderum, det vil sige, at det skal være mere synligt for tillidsrepræsentanterne, hvor mange penge der er at forhandle om.

- Forhandlingsfristerne skal samles op - der må højst gå seks uger, hvis ikke andet aftales.

- Hvis en medarbejder har gået i to år uden at have fået del i ny løn, skal der tages en særlig drøftelse om vedkommendes forhold.

- Funktions- og kvalifikationsløn gøres pensionsgivende.

- Forbedret system til løsning af tvister. Hvis parterne ikke kan nå til enighed ved den endelige - også kaldet fase 3 - forhandling, vil der bliver indsat en neutral opmand, som skal tage stilling.

- Regulering af løngarantien i ny løn, hvis der opnåedes enighed om forlods finasieringen.

TR-vilkår: En række forbedring af forholdene bevirker, at der:

- Gives personalemæssig kompensation ved tillidsrepræsentantens fravær.

- Bliver mulighed for at give tillidsrepræsentanten funktionsløn.

- Sikres TR adgang til informationsteknologi (IT-udstyr).

- Er mulighed for lokalt at fravige TR-regler efter aftale.

- Sker en forhøjelse af AKUT-fonden, der anvendes til at yde tabt arbejdsfortjeneste til TR ved deltagelse i møder og kurser i fagforeningens regi.

Kompetenceudvikling: Her får den ansatte ret til individuelle udviklingsmål.

Feriefridage: To ekstra feriefridage om året. Større fleksibilitet i ferieaftalen.

Seniorpolitik: 60-årige der går på nedsat tid har ret til den hidtidigt indbetalte pension, som da de var på fuldtid.

Barselsaftale: Adoptanter har fri med løn indtil 8 uger før barnet modtages - hvis for eksempel barnet skal hentes i udlandet.

Deltidsansatte får rettigheder som fuldtidsansatte allerede efter en måned i stedet for nu efter tre måneders ansættelse.

Socialt kapitel: Ansatte der overgår til fleksjob opretholder deres pension som i den hidtidige stilling.


Generelle lønstigninger
Ud over de ovennævnte elementer var der enighed om generelle lønstigninger over de næste tre år på 5,55 procent, hvis altså man kunne blive enige om forlods finansieringen af ny løn. Der var endda enighed at sætte et hegn om lønstigningerne, så de var sikrede uanset samfundsudviklingen og lønudviklingen på øvrige arbejdsmarked.

Hvornår de generelle lønstigninger skulle udmøntes var heller ikke aftalt. Det afventede ligeledes en enighed om forlods finansieringen af ny løn. Størrelsen af den endelige lønramme blev af den grund heller ikke aftalt. Men det ligger i kortene, at jo større forlods finansieringen blev, desto større ville den samlede ramme blive.

Se også KTO-formand Poul Wincklers gennemgang af de sammenbrudte forhandlinger på KTO's hjemmeside: www.kto.dk