icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close

Fra bænk til bank

Skattestoppet betyder, at amter og kommuner ikke kan overholde loven, sagde SLs formand Kirsten Nissen på kongressen

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 22-2002 /

Det er absolut intet andet end varm luft, når statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) lover, at det skal være muligt at bryde den sociale arv, således at en bistandsklient kan skifte overførselsindkomsten ud med en bankdirektørgage. For i virkelighedens verden, har samme statsminister dikteret et skattestop for amter og kommuner, som betyder, at de ikke er i stand til at løfte de sociale opgaver. Og dermed bliver det mere end svært at foretage den berømte sociale opstigning fra bænken til banken.

Det sagde formanden for Socialpædagogernes Landsforbund, Kirsten Nissen, på SLs kongres..

- Selv om regeringen afviser, at skattestoppet vil ramme de dårligst stillede, så har vi eksempler på opgaver, som slet ikke løses på grund af nedskæringer. Og dagligt hører vi om hundeslagsmålet mellem regeringen, amterne og kommunerne. Og om hvis skyld det er, at opgaverne ikke bliver varetaget.

Kirsten Nissen henviste til, at det er et fælles ansvar mellem regering, amt og kommune, og når opgaverne ikke løses, så bør regeringen kende sin rolle som storebror og sørge for, at loven på det sociale område bliver overholdt.

- Men regeringen løber fra ansvaret, fordi den vægter skattestoppet højere end de svageste gruppers velfærd, og resultatet er, at amterne har udmeldt stribevis af nedskæringer, som har medført besparelser og fyringer på området. Og vi berøves således de midler, som er en forudsætning for, at vi kan udføre vort arbejde og nå de mål, som er omtalt i lovgivningen.

- I forbindelse med sommerens forhandlinger om de kommunale og amtslige budgetter satte finansministeren parterne pistolen for brystet og krævede, at amter og kommuner skulle indhente forrige års budgetoverskridelse, og at de samlet set ikke måtte udvide budgetterne med mere end 0,7 procent.


Fra Gedser til Skagen
I SL vokser bunken med eksempler på, hvordan amter og kommuner skærer ned for at overholde skattestoppet. Kirsten Nissen havde plukket af bunken til kongresdeltagerne:

- I Københavns Amt har man udskudt byggeriet af handicapboliger for 23 mio. kroner, selv om der er et skrigende behov for boligerne. I Odense kommune bliver der skåret 64 mio. kroner inden for ældre- og handicapforvaltningen. Det betyder blandt andet, at flere væresteder for udstødte lukkes.

I Storstrøms Amt skal der spares 22 mio. kroner på social- og psykiatriområdet, som uvægerligt vil gå ud over blandt andet udviklingshæmmedes muligheder for et værdigt liv, og i Ribe Amt skal der spares 17 mio. kr. på det sociale område og 10 mio. kroner på det socialpsykiatriske område.

Besparelserne rammer de hjemløse i Varde og stofmisbrugere i Grindsted. Og i Århus Amt vil man lukke kvindekrisecentret i Randers og beskære Elmehøjen, som er det eneste tilbud for hjemløse kriseramte.

Og der er ingen tvivl om, at regeringen mener skattestoppet alvorligt, fortalte Kirsten Nissen.

- Regeringen har således bebudet, at både Vestsjællands Amt og Frederiksberg Kommuner bliver straffet, fordi de har sat skatten op med 0,4 procent.

- Resultatet er, at udviklingshæmmede og udstødte måske nok kan få omsorg og pleje, men alt hvad der hedder udvikling kommer i farezonen. Og udvikling er jo selve kærnen i socialpolitikken.