icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Nyt fra SLA

Supplerende dagpenge

Hvis du arbejder på fast nedsat tid, eller hvis du arbejder som vikar, er der som udgangspunkt mulighed for at få udbetalt supplerende dagpenge fra din a-kasse. Men der er nogle forudsætninger, som skal være opfyldt

  • Af Mikael Gotlieb Hansen, konsulent i a-kassens forsikringssekretariat
  • 04-2002 /

Fuldtidsforsikrede skal med dags varsel kunne overtage arbejde på fuld tid, det vil sige arbejde på 37 timer ugentligt. Deltidsforsikrede skal med dags varsel kunne overtage arbejde på op til 30 timer ugentligt.

Derudover skal du:

- opfylde de almindelige betingelser for ret til dagpenge

- være tilmeldt Arbejdsformidlingen (AF)

- deltage i de møder, som SLA og AF indkalder til

- overtage det arbejde som AF eventuelt formidler

- selv være aktivt arbejdssøgende

At være aktivt arbejdssøgende betyder, at du skriftligt skal søge stillinger inden for dit faglige område. For uddannede pædagoger omfatter det faglige område hele det pædagogiske arbejdsmarked.

Som fuldtidsforsikret er du forpligtet til at søge fuldtidsstillinger, altså 37 timers ugentlig arbejdstid. Som deltidsforsikret er du forpligtet til at søge stillinger på 30 timer ugentligt. Dette gælder også, selvom du eventuelt. tidligere har været ansat på et lavere timetal.


Frigørelsesattest
Du kan få supplerende dagpenge, hvis du er fuldtidsforsikret og ansat deltidsstilling med et opsigelsesvarsel. Det forudsætter, at din arbejdsgiver underskriver en frigørelsesattest. Frigørelsesattesten er en forudsætning, hvis du er omfattet af et opsigelsesvarsel. Frigørelsesattesten kan du få tilsendt, ved at henvende dig til dit lokale a-kassekontor. Attesten kan også udskrives fra Arbejdsdirektoratets hjemmeside www.adir.dk

Din arbejdsgiver skriver under på, at du har ret til at fratræde din stilling med dags varsel, hvis du får tilbudt en stilling på et højere timetal.

Frigørelsesattesten skal være a-kassen i hænde i underskrevet stand senest 10 hverdage (eksklusive lørdage) efter, at ansættelsen er begyndt. Hvis a-kassen modtager frigørelsesattesten efter 10-dages-fristen, kan du tidligst få udbetalt supplerende dagpenge fra dette tidspunkt.

Fra den 1. marts 2002 skal deltidsforsikrede også indsende en frigørelsesattest. Frigørelsesattesten skal dog kun indsendes, hvis du som deltidsforsikret er bundet af et opsigelsesvarsel.


Hvor meget?
For fuldtidsforsikrede suppleres der op til 37 timer. Hvis du for eksempel er ansat 20 timer om ugen, udbetales der supplerende dagpenge for 17 timer. Hvis du arbejder mere end 29,6 timer om ugen, kan der ikke udbetales supplerende dagpenge. Der udbetales således ikke supplerede dagpenge for mindre en 7,4 timer om ugen.

For deltidsforsikrede suppleres der op til det timetal, som man var ansat på inden man blev ledig. Der kan ikke udbetales supplerende dagpenge for mindre end 1/5 af den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid før ledighed. Hvis du for eksempel har været ansat 20 timer om ugen inden du blev ledig, kan der kun udbetales supplerende dagpenge hvis du arbejder 16 timer om ugen eller mindre, dog mindst fire timer.


Hvor længe ?
Fuldtidsforsikrede: Fastansatte med frigørelsesattest kan modtage supplerende dagpenge i 52 uger indenfor en periode på 70 uger. Timelønnede vikarer er ikke opfattet af tidsbegrænsningen. Her gælder den almindelige begrænsning i dagpengesystemet for, hvor længe man er dagpengeberettiget.

Deltidsforsikrede: Der kan højst udbetales supplerende dagpenge i 52 uger indenfor en periode på 70 uger. Dette gælder uanset om der er tale om fast ansættelse eller timelønnet vikararbejde.

Hvis retten til supplerende dagpenge ophører på grund af 52 ugers reglen, kan du vælge enten at fortsætte i din stilling uden supplerende dagpenge, eller opsige stillingen uden at få karantæne.

Hvis du vælger at opsige din stilling, skal fratrædelse ske på det tidspunkt, hvor retten til supplerende dagpenge ophører.

A-kassen indkalder til en vejledningssamtale før retten til supplerende dagpenge ophører.