icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Frihed i arbejdet

Undersøgelsen afslører til fulde, at der er store skævheder, og på en række områder på det offentlige arbejdsmarked ser det særlig slemt ud. Her bliver arbejdspladserne - med undersøgelsens sprogbrug - "hårdt styret".

  • Kaj Skov Frederiksen, forbundskasserer
  • 22-2003 /

LO har sat sig for at undersøge frihedsgraden i medlemmernes arbejdsliv. Derfor har de iværksat en undersøgelse, hvor man har spurgt mere end 2000 lønmodtagere: Hvilke frihedsgrader oplever I på jeres arbejde?
Spørgsmålene er blandt andet rettet mod spørgsmål som frihed i forhold til familieliv, mulighed for indflydelse på egen arbejdssituation og mulighed for kompetenceudvikling.

Undersøgelsen viser - ikke overraskende - at der er store forskelle i den frihed og de muligheder, forskellige grupper af lønmodtagere har til for eksempel at drage omsorg for sin familie ved at flekse ud en time, eller at kontakte familien via egen mobiltelefon i arbejdstiden. Eller at have været til medarbejdersamtale eller deltaget i efter- og videreuddannelse. Vi ved, at der er store lønforskelle mellem forskellige grupper, og dette har vi vel accepteret i det stille, men nu er det dokumenteret, at der også er store forskelle på nogle frihedsområder, hvor alle mennesker har basale behov.

Det er godt, at det er kommet frem i lyset, fordi det giver mulighed for, at man på arbejdspladserne kan diskutere rimeligheden i denne tingenes skæve tilstand.

Både basispersonalet og amtsdirektøren har behov for at kunne flekse, hvis der er sygdom i familien. Alle har det bedst med arbejdet og udfører det bedre, hvis de har indflydelse på, hvordan det tilrettelægges. Det er ikke kun amtsdirektøren, der har behov for den efteruddannelse, der sikrer, at de arbejdsmarkedsmæssige kvalifikationer vedligeholdes og opgraderes.

Undersøgelsen afslører til fulde, at der er store skævheder, og på en række områder på det offentlige arbejdsmarked ser det særlig slemt ud. Her bliver arbejdspladserne - med undersøgelsens sprogbrug - "hårdt styret".
Dette forhold afspejler sig for eksempel i det forhold, at 40 procent af de offentligt ansatte ikke har deltaget i en medarbejdersamtale inden for det seneste år. LO har netop offentliggjort undersøgelsens generelle del. I den kan vi ikke se, hvilke specifikke uligheder der gør sig gældende på det socialpædagogiske arbejdsmarked. Det skal vi have undersøgt snarest, så vi i fællesskab kan arbejde målrettet med at fjerne ulighederne og styrke arbejdet for at skabe Den Gode Arbejdsplads.