icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
OK 2005

Alle stiger et løntrin den 1. april 2005

Et ekstra løntrin til alle og indbetaling af pension i hele barselsperioden blev resultatet af et delforlig om det første overenskomstår, som er indgået mellem parterne på det kommunale område

  • Af Kurt Ladefoged
  • 26-2004 /

De ansatte får mærkbare lønstigninger allerede i det første år af overenskomsten. Og amter og kommuner får sikkerhed for, at budgetterne for 2005 kan holde.

Det blev resultatet af det forlig, som forhandlingsfællesskabet KTO indgik med de amtslige og kommunale arbejdsgivere om aftenen den 3. december. Forliget indebærer, at alle ansatte den 1. april 2005 rykker et løntrin op uden modregning af nogen art. De lavest lønnede rykker to løntrin fra løntrin 9 til 11, og de pædagogstuderendes løn stiger med 1,56 procent.

Desuden får fagbevægelsen opfyldt et længe næret ønske om større ligestilling mellem mænd og kvinder. Det sker, når kvinder på barsel fra den 1. oktober 2005 får indbetalt pension i hele barselsperioden.

Som det er i dag får kvinden kun indbetalt pension i den periode på 28 uger, hvor hun får fuld løn. Nu får hun også indbetalt pension i den periode, hvor hun er på barselsdagpenge.


Godt at pension forhøjes
Forbundsformand Kirsten Nissen er meget glad for denne del af forliget, som tilgodeser kvinder på barsel:

- Det vil betyde mange tusinde kroner i ekstra pension, at kvinderne nu får indbetalt ekstra på pensionskontoen, mens de er unge. Derfor er jeg glad for, at vi fremover får stoppet diskriminationen af kvinder på barsel og dermed får større ligestilling mellem mænd og kvinder.

Hun er generelt tilfreds med delforliget, der for det første udmønter mere det første år, end det var tilfældet ved forliget 2002 og for det andet giver lønstigninger til alle:

- Det der er anderledes ved dette forlig er, at det ikke udløser en bestemt procentsats til alle, men i stedet giver et ekstra løntrin til alle. Men resultatet betyder så også, at der ikke er flere penge at forhandle om i 2005 - i hvert fald ikke krav, der koster penge. Så det lægger jo bånd på os, når vi skal forhandle SL's egne krav, siger Kirsten Nissen.

Resultaterne af delforliget bliver kun udmøntet, hvis der under de videre forhandlinger opnås enighed om et samlet forlig for hele overenskomstperioden. Om perioden bliver på to eller tre år er endnu ikke afklaret.

- Udfordringen for den samlede fagbevægelse bliver selvfølgelig, at vi også sikrer reallønnen til medlemmerne i den resterende del af overenskomstperioden. Forhandlingerne er startet i et godt klima, og det er mit klare indtryk, at både vi og arbejdsgiverne er interesserede i et forlig, siger Kirsten Nissen, der også sidder med i KTO's forhandlingsudvalg.

Selv om forhandlingerne om OK 2005 denne gang foregår efter den omvendte model, hvor organisationer skulle starte deres egne forhandlinger først, er der ikke rigtigt kommet gang i disse forhandlinger - heller ikke for SL's vedkommende.

SL's egne forhandlinger genoptages den 5. januar, mens de centrale forhandlinger mellem KTO og arbejdsgiverne genoptages den 7. januar med yderligere forhandlinger planlagt til den 21. januar, 4. februar, 11. februar, 16. februar og 18. februar 2005.


Eksempler på lønstigninger
Delforliget, der i alt udgør 1,52 procent af lønsummen, indebærer også en forhøjelse af ATP med 242 kroner om året, hvor arbejdsgiveren bidrager med 161 kroner og lønmodtageren med 81 kroner.

Man kan læse mere om delforliget på KTO's hjemmeside: www.kto.dk
Lønforhøjelsen på et løntrin betyder, at alle får løftet deres grundløn med et løntrin, og at der ikke må modregnes i andre løndele aftalt lokalt eller centralt.

Et eksempel: En socialpædagog, som den 31. marts 2005 har en grundløn på løntrin 22, vil den 1. april 2005 blive løftet til løntrin 23. Det giver en årlig lønforhøjelse på mellem 3.300 og 3.700 kroner alt efter, hvilket stedtillægsområde, hun befinder sig i.

At der ikke må ske modregning i andre tillæg kan vises med følgende eksempel: Den ovennævnte socialpædagog, der nu er på løntrin 22 har desuden et kvalifikationstillæg på 6 løntrin. Det vil sige, at hun nu er på løntrin 28. Hun vil den 1. april 2005 være på løntrin 29.

For lederne udmøntes lønforhøjelsen på en lidt anden måde. Ansatte på løntrin 46 får den 1. april 2005 lagt 1,78 procent til deres løntrin og placeres herefter på et helt nyt løntrin 47. Det samme sker på de efterfølgende løntrin. Ansatte på løntrin 47 får tillagt 1,78 procent og kommer op på et nyt løntrin 48 og så videre op til løntrin 54. Ansatte på løntrin 55 får også forhøjelsen på 1,78 procent, men her oprettes der ikke noget nyt løntrin.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, Overenskomst