icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Aflastning

Et pusterum hver tirsdag

Ny billedbog for børn om, hvad aflastning er for en størrelse

  • Af Jens Nielsen
  • 23-2005 /

Der er udsigt til udendørs spabad og grillspyd, kammerater, der også er til Spiderman og masser af sjov. Der er ikke noget at sige til, at Marcus glæder sig til at komme på aflastning hver tirsdag.

Det er nemlig ikke kun de voksne derhjemme, der har glæde af et afbræk i den ofte meget skemalagte hverdag med et handicappet barn. Ungerne har mindst lige så meget brug for et pusterum og for samværet med andre voksne og med de kammerater, de har der.

Men det kan være svært at forklare børnene derhjemme på vejen, i skolen og i familiens vennekreds, hvad den egentlig går ud på, sådan en aflastningsordning. Derfor har Center for Ferie og Aflastning og Turbine Forlaget nu udgivet en lille billedbog om Marcus og hans ven Anders’oplevelser på en af deres aflastningsdage.

Med bogen i hånden kan man forklare andre børn, hvilket frikvarter det er at være på aflastning. Ja, det skal nok vække en lille sund ’misundelse’at se de to drenge og deres kammerater bade, pjatte, blive puttet til en hyggelig film og få nattevagtens nybagte boller til morgenmad.

I den snak om aflastning, der kan følge læsningen af bogen, handler det om at koble aflastningsopholdet og familielivet, skriver centerleder Kirsten Bundgaard fra Center for Ferie og Aflastning i Vejle i bogens efterskrift til de voksne: At fortælle, at man godt nok kan savne hinanden, når man er væk, men at det også er en nydelse for for eksempel søskende, at der er en tid alene sammen med mor og far uden alle de hensyn, som nødvendigvis må tages til den handicappede bror eller søster. Som en storesøster til et af centerets børn konstaterede: „Jeg elsker mandag. Så kan vi have dug på bordet“.

Peder Hovgaard og Vini Pedersen: Marcus og Anders på aflastning. Udkommet på Turbine Forlaget. 32 sider, 198 kroner. Kan købes på www.turbineforlaget.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Børn og unge

Relaterede artikler