icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Asperger

På kanten af det normale

Personer med Aspergers syndrom beretter i ny bog om, hvordan det er at leve med dette specielle handicap

  • Af Kurt Ladefoged
  • 13-2005 /

De er næsten som os. Eller mange af os er næsten som dem. Det er det indtryk, man får ved at læse beretningerne fra syv mennesker med diagnosen Aspergers syndrom, som Center for Autisme netop har udgivet i bogen „På kanten af det normale“.

Aspergers syndrom er en mild form for autisme, der adskiller sig fra infantil autisme ved, at der ikke forekommer den sædvanlige forsinkede udvikling i sprog og erkendelse. Derfor kan mennesker med Asperger også tage en uddannelse, få arbejde og endda stifte familie.

Men i de fleste tilfælde bevirker deres specielle forestillingsverden og deres overdrevne fokus på særinteresser, at de lever alene.

På den anden side kan navnlig denne overdrevne fokus på særinteresser –for eksempel fascinationen af biavl, togdrift eller film –bevirke, at nogle af dem kan få job på grund af deres overvældende viden om et specielt emne. Eller de kan i det mindste få sig en givende hobby.

Men særinteresserne kan også være handicappende i forhold til deres sociale relationer til andre mennesker. De vil kun tale om deres særinteresser, og andre menneskers „dagsorden“interesserer dem ikke.

Et andet handicap for mennesker med Asperger er, at de kan lide af tvangstanker og har behov for at have meget faste rutiner eller for at udføre overdrevne ritualer.

Det fortæller de syv så åbent, ærligt og detaljeret om i bogen, at man ikke kan undgå at blive påvirket af disse menneskers tilværelse.

En ret ny diagnose
I et indledende kapitel fortæller medlem af redaktionsgruppen Demetrious Haracopos, at diagnosen Aspergers syndrom kun har eksisteret som selvstændig international diagnose i lidt over 10 år. Det skete i 1992.

Navnet på diagnosen blev første gang brugt i 1981 af Lorna Wing fra England, der i en artikel gav en redegørelse om 34 tilfælde af normaltbegavede med autisme. Beskrivelsen af disse 34 tilfælde var inspireret af tyskeren Hans Aspergers arbejde fra 1944.

I mange år forelå hans arbejder kun på tysk, og der skulle således gå årtier, inden hans arbejde blev internationalt kendt og dermed også har ført til en almen anerkendt diagnose.

Aspergers er i højere grad end det er tilfældet med infantil autisme et arveligt syndrom. Center for Autisme har ved adskillige undersøgelser af personer med formodning om Aspergers syndrom, interviewet forældrene. Og her har især fædrene nævnt, at de har kunnet genkende træk fra deres undersøgte børn hos sig selv. Aspergers syndrom findes da også otte gange så hyppigt hos drenge som hos piger.

Bogen vil senere blive anmeldt i Socialpædagogen

„På kanten af det normale“. Redigeret af Demetrious Haracopos, Dea Birgitte Hansen og Jens Christiansen. 94 sider. 145 kroner plus forsendelse. Bestilles hos Center for Autismes boghandel www.centerforautisme.dk

Relaterede artikler