icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Dagbehandling

Forandringer på vej

Børne- og ungeområdet står overfor store forandringer i forbindelse med kommunalreformen, forandringer der kan gå gruelig galt, sagde næstformand i SL, Benny Andersen på januarkonferencen på dagbehandlingsområdet

  • Af Karianne Bengtsen Blem
  • 04-2006 /

– Vi står over for nogle store politiske forandringer. Der er ingen tvivl om, at børne- og ungeområdet bliver meget kommunalt, når kommunerne den 1. januar 2007 overtager det fulde ansvar for området. Så på det forvaltningsmæssige område er der store ændringer på vej, konkluderede Benny Andersen, næstformand i SL, da han talte ved januarkonferencen på Hotel Faaborg Fjord den 30. januar. Temaet for Landsmødet var dagbehandling under forandring og 276 delta-gere var mødt op.

– Administrativt tror jeg, at der vil ske det, at det særlige børne- og ungeområde vil blive en del af en samlet børneforvaltning. Og det kan gå grueligt galt, for konsekvensen kan være, at de dårligst stillede børn, unge og familier skal konkurrere med alle kommunens børn om ressourcer og opmærksomhed, forudså Benny Andersen.

– Jeg tror også, at vi vil se flere indsatser i nærmiljøet, flere eksempler på alternative tilbud til anbringelser og flere specialiserede tilbud, som integreres i det almene. Vi vil se en afspecialisering af indsatsen overfor de sårbare børn og unge, og jeg tror, vi vil se indsatser både på specialområdet og på almenområder, der vil blive presset.
Benny Andersen fremlagde en konkret idé til inspiration ude i kommunerne, når forandringerne bliver iværksat og fortalte derfor historien om Bo.

Bo kommer til en heldagsskole via amtets visitationsudvalg. Folkeskolen kan ikke rumme ham, han fungerer dårligt og bliver let hidsig. Han har forsømt meget og er langt bagud fagligt. Bos mor har et alkoholmisbrug og faren bor et andet sted og har misbrugsproblemer, der af og til gør ham aggressiv og voldelig. I løbet af kort tid møder Bo skolelærere, psykologer, sagsbe-handler, kontaktperson, aflastningsfamilie, akut døgninstitution og en familiekonsu-lent. Skolens kontakt med drengens sags-behandler er sparsom, og skolen kan heller ikke helt følge med i drengens forbindelse til kontaktpersonen. Det går ned af bakke derhjemme, skolen kan ikke løse problemerne og Bo bliver anbragt på et behandlingshjem.

– Historien om Bo er et eksempel fra det virkelige liv. Og tænk hvis der fandtes én indgang til samlet støtte for Bo. For eksempel det vi i SL kalder et ressourcecenter. Et ressourcecenter er det lokale tværfaglige sikkerhedsnet for børn, unge og familier med følelsesmæssige og sociale problemer. Her kan alle faggrupper, der arbejder med Bos familie mødes. Støtten er et tilbud om en helhedsorienteret og sammenhængende indsats, og man kunne for eksempel udbygge døgninstitutioner og udvikle dem til ressourcecentre, der samler behandling, bolig, rådgivning og udvikling under samme tag, foreslog Benny Andersen.

På andendagen for januarkonferencen i Fåborg, blev der afholdt landsmøde for dagbehandlingsområdet. Følgende blev valgt til Koordinationsudvalget fra SL:

Gitta Elley, Familiehuset „Pusterummet“, Middelfart (valgt for 2 år) Line Hundebøll, turbo 4, Århus (valgt for 2 år)

Lise Nielsen  Bofællesskabet Blåkildehus, Taastrup (valgt for 1 år) Helle Midtgård, Købe kommune, Køge (valgt for 1 år)

John Sülau Jørgensen, Familieskolen i Tilst, Hørning (valgt for 1 år)

De valgte til koordinationsudvalget fra BUPL:

Gitte Morgenstjerne, Kaløvigskolen, Skødstrup (valgt for 2 år)

Johnni Buch, U og B klassen, Stege skole (valgt for 2 år)

Louise Nuppenau, Gl. Hjortespring, Vanløse (valgt for 2 år)

Ida Munk, Familiecenteret, Ballerup (valgt for 1 år)

Niels Winther, Havrebjerg Heldagsskole, Slagelse (valgt i 2005 – på valg i 2007)


Relaterede artikler