icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Debat

Øget hjælp til usikre unge

Socialminister Eva Kjer Hansen (V), (Modtaget d. 10.2.2006)

At være ung i dag er ingen let sag. Der er meget, der skal tages stilling til, og valgmulighederne er flere, end de nogensinde har været før. Samtidig skal alle helst være perfekte. Det kan være svært at leve op til, og for en usikker ung er det endnu sværere at vælge til og fra.

 Vanskeligere bliver det, hvis man samtidig har problemer i familien eller i skolen, og det er derfor ikke så underligt, at der kommer en reaktion fra nogle af disse unge. En af reaktionerne kan være at gøre skade på sig selv.

 At gøre skade på sig selv er desværre et fænomen, der er blevet mere og mere udbredt særligt blandt de unge piger. En undersøgelse har vist, at 17 procent af de unge danske piger mindst én gang har forsøgt selvmord i mere eller mindre seriøs grad.

 Det er et problem, som vi er nødt til at tage meget alvorligt, og derfor har regeringen også taget en række initiativer, der har til hensigt at forebygge og afhjælpe disse problemer.

 Der blev i efteråret 2005 afsat i alt 40 millioner kroner til indsatsen mod selvmord og selvmordsforsøg. Af dette beløb er 12 millioner afsat til indsamling og formidling af ny viden og kvalificering af arbejdet. De resterende 28 millioner udmøntes i en ansøgningspulje, hvorfra der uddeles penge til projekter, der fokuserer på grupper med høj selvmordsrisiko. Herudover er der via satspuljen afsat 10 millioner kroner til forebyggelse af unges problemer. Der skal igangsættes ny forskning, og vi skal have de unge selv på banen – uden deres viden går det slet ikke. .

 Det er helt centralt at vi bliver klogere på, hvorfor nogle unge vælger at skade sig selv, så vi kan blive bedre til at tage hånd om problemerne, og sætte ind med støtte til de unge der har behov for det