icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Debat

To portioner fordomme på én side

Af Tommy Gjøl, Tavlekærsvej 94, 2650 Hvidovre (Modtaget 2.6.2006)

Når man får lyst til at fare i blækhuset, er det som i dette tilfælde meget praktisk at begge de indlæg, man føler trang til at kommentere står på samme side i Socialpædagogen.

Der er også en vis linje i de to indlæg – en til formålet tilpasset portion fordomme.
Jørgen Buttenschøns indlæg er efter min mening præget af hans idealistiske indstilling til handicappede og sex. Og det kan jo være sympatisk nok.
Men han kan ikke rigtigt tillade sig at se stort på de prostitueredes problemer og dårlige liv, hvis man skal se det ud fra et socialt-fagligt synspunkt. At prostitution er lovligt, gør det ikke mere acceptabelt, men fortæller måske mere om det samfund, vi lever i.

Og myten som Buttenschøn dyrker om ‘den lykkelige luder’ holder ikke vand uanset hvor mange af denne kategori, der ellers er i hans omgangskreds. Det kan ikke være rigtigt, at man skal træde på nogle socialt udsatte mennesker for at fremme nogle andres interesser – i den forbindelse er det helt ligegyldigt, om de er handicappede.

Det andet indlæg jeg vil kommentere er måske mere præget af ukendskab til rets-pleje og virkninger af denne og er præget af et hævnmotiv, der ikke fører til noget godt.

Kjeld Krageskov, der helt sikkert ikke har set, hvad det gør ved en 18 årig at sidde et år i fængsel, gør sig til talsmand for strengere straffe, i forbindelse med dødskørsel, og han nævner otte år som en mulighed. Det skulle så være præventivt, men det er ikke det ærinde Krageskov er ude i; Han ‘føler’ nemlig at det er en alt for mild straf.

Når man ifølge dansk retspleje skal straffes for en kriminel handling, har det hidtil været en forudsætning, at der har været et forsæt, det vil sige, at handlingen er begået med et forbryderisk forsæt. Det er ikke tilfældet ved disse manddrab, der er uagtsomme.

At forestille sig en ung mand på 18, der tror, at der kan ske ham eller andre noget, når han leger supermand på gaderne tyder på et vist ukendskab til netop denne aldersgruppe. Det, der kan virke, er pædagogisk påvirkning og klip i kørekortet. Krageskov foreslår ungdomsfængsler med pædagoger, uddannelse, psykologer og så videre – jamen, de findes allerede, men det skal man jo sætte sig ind i for at vide og det er besværligt!