icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Film

Nede hos Niels

Stedet er legepladsen Degnestaven i Københavns Nordvestkvarter og omdrejningspunktet er den 59-årige ildsjæl Niels Bay, som formår at få gang i børnene på legepladsen. Og det er der kommet en film ud af. „Pas på nerverne“ handler om ildsjælen Niels Bay, om børnene og om livet i et af Københavns meget socialt belastede områder.

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 04-2006 /

Flere af børnene er smidt ud af skolen og lever et alternativt liv på gaden. De har overvejende en anden etnisk baggrund end dansk og har et lavt selvværd. Omgangstonen er barsk og voldelig.

Men Niels gør en forskel. „Nede hos Niels“, som legepladsen kaldes af dren-gene, synes alt vendt på hovedet. Her kaster selv kvarterets værste rødder sig ud i konkurrencer i viden om Shakespeare, Kirkegaard og Holberg eller i intens diskussion om, hvem der bedst klarede dagens fodboldkamp.
Filmen skildrer samspillet mellem Niels og børnene, deres sejre og nederlag.

Parallelt i filmen beretter unge mænd, der tidligere har været børn på legepladsen, om hvordan det var at vokse op i et kvarter præget af skilsmisser, alkohol, arbejdsløshed og analfabetisme. Niels blev for mange af dem den, der gav modet og troen til at komme videre.

„Pas på nerverne“ giver et indblik i, hvordan det er at vokse op i et belastet miljø, og filmen lægger op til en dialog om, hvordan vi kan prøve at bryde den såkaldte sociale arv.
Filmen er instrueret af Rene Bo Hansen  og  vandt  Juryens  Specialpris  på Odense Film Festival i 2005.

Filmen varer 58 minutter og distribueres på DVD via Det Danske Filminstitut. Filmen kan desuden lånes på biblioteket.

Relaterede artikler