icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

En samlet indgang for handicappede og deres familier

Jo bedre vi sammentænker indsatsen de forskellige faggrupper imellem, jo bedre kan vi støtte den enkelte borger. Samtidig kan vi skabe de nødvendige faglige miljøer, som kan sikre medarbejdernes fortsatte faglige udvikling

  • Af Benny Andersen næstformand
  • 04-2006 /

Mens disse linier skrives, beslutter kommunerne endeligt hvilke af regionernes sociale opgaver, de ønsker at overtage. Tendensen har længe været endog meget klar: kommunerne har fået en vældig appetit på at drive højt specialiserede sociale tilbud. Endnu kender vi ikke de faktiske tal, og der vil formentlig også være udsving fra region til region, men mit bud er, at kommunerne ender som driftsherrer for omkring 80 pro-cent af alle de såkaldte kan-opgaver.

Nu tegner det til, at stort set hele handicapområdet for alvor bliver placeret i kommunerne: fra små botilbud for velfungerende udviklingshæmmede til store institutioner som Sølund i Skanderborg og både dagog døgntilbud til autister, døvblinde, spastikere og mange andre små grupper.

Det er vigtigt, at de nye opgaver får deres egen søjle i de kommunale forvaltninger og ikke blot bliver et påhæng til den almindelige indsats for kommunens ældre. Der venter forvaltningerne en stor opgave i forhold til faglig sparring og udvikling af de mange tilbud. Institutionernes medarbejdere har brug for medspillere i forvaltningerne.

De store ændringer på handicapområdet åbner samtidig for nye ideer. I SL har vi tidligere udviklet ideen om ressourcecentre på børn- og ungeområdet. Men ressourcecentrene kan med fordel bredes ud til at stå for indsatsen for voksne handicappede.

Ideen bag ressourcecentrene er at sikre én indgang til samlet støtte for handicappede og deres familier. Ressourcecentret samler alle relevante medarbejdere i én administrativ enhed. Herfra arbejder socialpædagoger, socialrådgivere, værkstedsledere, fysioterapeuter og andre faggrupper med de borgere, som er tilknyttet enheden. Boliger, aktiviteter, behandling, undervisning, rådgivning – alt er samlet under ét – uanset hvilken paragraf i serviceloven, de dækker.

Jo bedre vi sammentænker indsatsen de forskellige faggrupper imellem, jo bedre kan vi støtte den enkelte borger. Samtidig kan vi skabe de nødvendige faglige miljøer, som kan sikre medarbejdernes fortsatte faglige udvikling. I SL er vi klar til et samarbejde med kommunerne om at skabe rammerne for denne proces.

Brug nettet
Mens Socialpædagogen var i trykken, kom den endelige opgørelse over, hvilke sociale opgaver, kommunerne overtager. Læs den på www.sl.dk/kommunalreform