icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Hjælp din kommune

Ved at dokumentere vores indsats kan vi være med til at sikre, at den samlede indsats over for kommunens børn og unge hviler på det rigtige grundlag.

  • Af Benny Andersen næstformand
  • 12-2006 /

Inden året er omme skal alle kommuner lave en sammenhængende børnepolitik, der beskriver indsatsen overfor alle kommunens børn og unge. En sammenhængende børnepolitik er en god mulighed for et bedre grundlag i hele arbejdet med udsatte børn og unge. Men den rummer samtidig nogle faldgruber, vi skal forsøge at komme udenom.

Det går ikke, hvis kommunerne bruger kravet om en sammenhængende børnepolitik til at cementere et generelt serviceniveau for børn og unge. Det ser vi i dag på ældreområdet. Her kan politikerne for eksempel beslutte, at kommunens ældre kommer i bad to gange om måneden.

Jeg kunne da godt frygte, at en kommune føler sig fristet til at beslutte, at små børn slet ikke skal anbringes på døgninstitution. Eller at alle unge mellem 10 og 15 skal i MST-behandling. Eller at det alene bliver økonomien, der kommer til at bestemme.

Den model duer bare ikke, når vi taler udsatte børn og unge. De skal have den hjælp, de har brug for – og i tide. Udsatte børn skal have deres sag behandlet individuelt. Og de skal have et tilbud, som er målrettet netop dem, uden skelen til pengekasser eller forudfattede meninger.

Som socialpædagoger sidder vi med en særlig relevant viden om udsatte børn og unge. Denne viden skal vi bruge til at præge kommunernes børnepolitik.
Først og fremmest skal vi sørge for at blive hørt. Vi bliver nødt til selv at tage initiativer. Vi skal sikre os indflydelse – i de midlertidige hovedsamarbejdsudvalg, i kommunalbestyrelserne, i forvaltningerne, ja, alle de steder hvor børnepolitikken kommer på dagsordenen. Og vi skal huske at forklare vores nye arbejdsgivere i kommunerne, hvad vi går og laver.

Ved at dokumentere vores indsats kan vi være med til at sikre, at den samlede indsats over for kommunens børn og unge hviler på det rigtige grundlag. Samtidig skal vi sørge for at drøfte vores holdninger til en sammenhængende børnepolitik ude på arbejdspladserne, så vi alle bliver klædt på til at deltage i debatten.

Derfor har vi netop sendt en ny mappe med SL’s visioner for en sammenhængende børnepolitik ud til amtskredskontorerne. Mappen er et redskab til kredsene i arbejdet med at påvirke kommunernes politik. Lad os hjælpe kommunerne. Det skylder vi både faget og ungerne.