icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommunalreform

Ø-kommuner vil have dispensation

Ø-kommuner med helt ned til 7000 indbyggere vil have dispensation til at drive sociale institutioner. Det kan komme til at gå ud over fagligheden.

  • Af Gitte Rebsdorf
  • 12-2006 /

For en lille kommune som Ærø med kun cirka 7.000 indbyggere betyder 15-20 arbejdspladser en hel del. Derfor vil Ærø også gerne have dispensation til at drive fire sociale tilbud på øen, hvoraf det ene hidtil har hørt under Fyns Amt.

– Vi vil gerne bevare livet på øen. Hvis opgaven skal løses fra Svendborg, frygter vi at blive overset, og at vores interesser ikke bliver varetaget godt nok. Vi vil gerne drive institutionerne, fordi vi er tæt på borgerne, siger kommunaldirektør på Ærø, Lars Rud.

Kommuner på under 20.000 indbyggere skal ellers som følge af strukturreformen indgå et forpligtende samarbejde med en anden kommune om at drive sådanne institutioner. Men netop for ø-kommunerne er der mulighed for at søge om dispensation. Mens artiklen skrives, er det endnu uafklaret, om ø-kommunerne får en sådan dispensation.

Langeland, med cirka 14.000 indbyggere, er en anden af i alt fem ø-kommuner, som har ønsket at overtage en række sociale tilbud. Et af dem er Værkstedsgården i Rudkøbing, som er et aktivitetstilbud til fysisk og psykisk udviklingshæmmede mennesker. Institutionen hører indtil 1. januar 2007 under Fyns Amt, men derefter vil Langeland kommune gerne overtage ansvaret, oplyser formanden for sammenlægningsudvalget, Knud Gether (T).

– Vi vil naturligvis miste en masse arbejdspladser, hvis institutionerne bliver flyttet. De bliver brugt at borgere udefra, men vi har også selv borgere som benytter institutionerne. Så derfor er det naturligt, at vi overtager opgaven, siger Knud Gether.

Langeland Kommune kommer til at bestå af Rudkøbing, Sydlangeland og Tranekær Kommuner og vil dermed ligge langt under de 30.000 indbyggere, som ifølge kommunalreformen ellers er den nedre grænse for størrelsen på en kommune.

Risiko for fagligheden
Forskningsleder på Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut, AKF, Henrik Christoffersen, er ikke overrasket over, at de små kommuner ønsker at beholde de sociale tilbud. Han advarer samtidig mod, at overtagelsen kan komme til at gå ud over kvaliteten.

– Der er jo arbejdspladser i at beholde tilbudene. Men det kan være på bekostning af fagligheden. For med så små kommuner vil der være en meget begrænset kapacitet til at støtte op om institutionerne og udvikle dem, fastslår Henrik Christoffersen.

Indenrigsministeriet har da også i et svar til Langeland Kommune anført, at der er tale om specialiserede opgaver, som kræver et vist befolkningsgrundlag. Med kun godt 14.000 indbyggere er det ikke sandsynligt, at der vil være tilstrækkelig med borgere med særlige handicap og derfor vil det ikke være muligt at opbygge den fornødne ekspertise.

Men den problemstilling afviser formanden for sammenlægningsudvalget i Langeland Kommune.
–  Ministeriet kender ikke til forholdene. Vi har drevet disse institutioner i mange år. Ganske vist har Værkstedsgården hørt under amtet, men alle medarbejderne bor på Langeland, påpeger Knud Gether.

På Ærø, der ligger godt en times sejlads fra fastlandet, har spørgsmålet om faglighed også været vendt. Kommunaldirektør Lars Rud mener dog ikke, at problemet er større end, at det kan løses.

– Vi forventer at kunne gøre det lige så godt, som hvis institutionerne overtages af Svendborg Kommune. Planen er, at vi vil slå institutionerne sammen. Og selv om vi bor på Ærø, er vi jo ikke isoleret fra hele verden. Vi har også mulighed for at få rådgivning udefra. Fra Svendborg eller fra VISO, siger Lars Rud.

VISO er en national videns- og rådgivningsorganisation, som træder i kraft ved årsskiftet.
Spørgsmålet er dog, om de sociale institutioner på øerne er levedygtige på lang sig. På både Ærø og Langeland er man afhængige af borgere fra andre kommuner. Og da de nye kommuner og institutioner i stigende grad kommer til at konkurrere med hinanden, vil det måske være svært at få kunder nok i butikken, forudser Henrik Christoffersen fra AFK.

– Der vil være et øget krav om, at man er i stand til at levere varen. Og hvis ikke man har det tilstrækkelige faglige niveau, vil det være svært. Så på den måde kommer de enkelte institutioner til at stå deres prøve, siger Henrik Christoffersen.

Små kommuner og dispensation
Ifølge strukturreformen skal kommuner på under 20.000 indbyggere indgå et forpligtende samarbejde med en anden kommune, så de tilsammen  opnår  en  størrelse  på mindst 30.000 indbyggere.
Det gør sig også gældende for de fem ø-kommuner Læsø, Samsø, Fanø, Langeland og Ærø. Ø-kommunerne har dog mulighed for at søge om dispensation til at varetage visse opgaver selv. Det er eksempelvis indenfor beskæftigelsesområdet,  socialområdet  og  undervisningsområdet.
Få kommuner har benyttet sig af den såkaldte kattelem og opnået selvstændighed, selv om de har under 20.000 indbyggere. Det er Dragør  Kommune,  Ishøj  Kommune, Tårnby Kommune og Vallensbæk Kommune. Disse kommuner er dog ikke omfattet af dispensation.
Kilde: Indenrigsministeriet


Dispensationsønsker
Ærø Kommune har søgt Indenrigsministeriet om dispensation til at drive: To institutioner for psykisk udviklingshæmmede: Bofællesskabet Jacobsminde og Bofællesskabet Æblelunden.
En institution for sindslidende: Botilbuddet Reberbanen Et aktivitetstilbud for psykisk udviklingshæmmede: Værkstedsgården
Langeland Kommune har søgt om dispensation til at drive: Et aktivitetstilbud for psykisk udviklingshæmmede: Værkstedsgården.
Fem botilbud for fysisk- og psykisk handicappede: Støttecenter Hine Møllevej, På Hjørnet og Bofællesskab Brungårdsvænget, Bofællesskabet Duevej, Bofællesskabet Hovedgaden.
Kilde: Ærø og Langeland kommuner


Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik